Megtörtént az 5000. vesetranszplantáció


Megtörtént az 5000. vesetranszplantáció
Olvasási idő: 2 perc

Magasvérnyomás okozta veseelégtelenségben szenvedő 52 éves férfi élhet újra teljes életet a vesetranszplantáció segítségével.

A műtétet 2020. február 9-én végezték. A vese az Eurotransplant révén repülővel érkezett Magyarországra, mintegy 100 ember összehangolt munkájának köszönhetően 17 óra alatt. Majd egy 30 perces műtét során ültették be a szervet a betegbe, akinek szervezetében azonnal működni kezdett. A beteg jól van, a műtét után 12 nappal hazaengedték a klinikáról. A transzplantáción átesett betegek a műtéti felépülést követően teljes életet élhetnek. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján elvégzett 5000. vesetranszplantációnak köszönhetően a Semmelweis Egyetem három szerv vonatkozásában is a második helyen áll az összesen nyolcvan transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanton belül.

A szívtranszplantációk terén évek óta a 2. helyen áll az egyetem, úgy, hogy folyamatosan növelni tudta az átültetések számát, ami 2019-ben elérte a 64-et. Nem élődonoros vesetranszplantációból 130 történt az elmúlt évben, ezzel az eredménnyel pedig csak egy beavatkozás választja el az egyetemet az első helytől. Az elvégzett 80 májtranszplantációval szintén második lett az egyetem az Eurotransplanthoz tartozó centrumok közül.

Az egyetem legfontosabb célja, hogy minél több beteg számára biztosítsa a minőségi életet jelentő szervtranszplantációt.

Éppen ezért a következő évben szeretné, ha legalább egy szerv vonatkozásában az első helyre kerülne az egyetem. Ez elsősorban a betegek érdekét szolgálja, de az eredmények azt is mutatják, hogy mire képes a magyar egészségügy, a magyar felsőoktatás, és azon belül is az orvosképző egyetemek. Jelenleg 3500 szervtranszplantált páciens utánkövetése zajlik az egyetemi klinikákon. Egy-egy sikeres szervátültetés mögött mintegy 100 egészségügyi dolgozó – egyharmad részben orvos, kétharmad részben szakdolgozó – áldozatos munkája áll.

2019-ben 180 agyhalott donorból 543 szervet távolítottak el és 30 élődonor ajánlotta fel veséjét. Egy donor 31 életévet ad a társadalom számára, így a fenti adatok alapján a 2019-ben elvégzett beavatkozásokkal 5544 évet adnak a hazai ellátóhelyek a betegeknek. Magyarország az egyetlen olyan ország az Eurotransplant 8 tagállama közül, ahol növekedett az elhunyt donorok száma (egyébként átlagosan 5 százalékos csökkenés történt 2019-ben Európában).

A magyar agyhalott donorok száma az Eurotransplant tagok 8,7 százalékát teszik ki.

Egy elhunyt potenciális donor jelentésétől a szervkivételig átlagosan 24 óra 20 perc telik el, mindez 500 telefonhívást igényel és mintegy 100-120 ember összehangolt munkája szükséges hozzá. Külföldről tavaly 71 szerv érkezett hazánkba – sorolta az adatokat az igazgató. 2019-ben összesen 440 szervátültetés történt Magyarországon, ebből 318 a Semmelweis Egyetemen. 612 új beteg került transzplantációs várólistára. Tavaly 266 vese-, 79 máj-, 72 szív-, 18 tüdő- és 5 kombinált vese-hasnyálmirigyátültetést végeztek el a magyar orvosok.

Májtranszplantációt csak a Semmelweis Egyetemen végeznek Magyarországon. A szívátültetések közül 64 zajlott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, ami a valaha volt legtöbb ilyen típusú műtét hazánkban. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben elvégzett 8 szívtranszplantáció szintén rekordnak számít.Previous Budapest szemétmennyisége harmadannyira csökkenthető
Next Napot vizsgáló Solar Orbiter magyar közreműködéssel

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 9 =