Magyar agykutatók sikere


Vizi E. Szilveszter- stroke és agyvérzés megelőzése és utókezelése
Olvasási idő: 2 perc

Magyar agykutatók tanulmányát, amelyben bebizonyították, hogy egy antidepresszáns készítmény fluoxetin nevű hatóanyaga szelektív, az idegsejtek pusztulását gátló hatással bír, a pszichiátriai és pszichológiai tudományterület különleges jelentőségű tanulmányai közé sorolták.

Mint Vizi E. Szilveszter akadémikus elmondta, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) általa magyar agykutatók- stroke utáni felépülésvezetett kutatócsoport fedezte fel, hogy a forgalomban lévő antidepresszáns hatóanyaga alkalmazható agyi ischémiás megbetegedéseknél, például a stroke (agyi érkatasztrófa) esetében, mivel meggátolja a neurotoxicitásért, az idegsejtek pusztulásáért felelős NMDA-receptor hatását. Ennek hatására mérséklődik egy serkentő vegyület, a glutaminsav hatása, ami a kalciumkoncentráció csökkenését eredményezi az idegsejtekben. Ily módon az agykutatók szerint a fluoxetin végső soron korlátozza a neuronok elhalását, ugyanakkor elősegíti a motoros funkció helyreállítását stroke után.

„Kimutattuk, hogy a fluoxetin hatása a szinapszisokon kívül helyet foglaló, a glutaminsavra reagáló receptor gátlásán keresztül valósul meg” – emelte ki a tudós.

A magyar agykutatóknak azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy a készítmény meggátolja a korral együtt járó idegrendszeri károsodások súlyosbodását. Ennek nagy jelentősége lehet az orvosi gyakorlatban. A népesség öregedésével párhuzamosan ugyanis rohamosan nő az időskori neurodegeneratív megbetegedések gyakorisága. Ami egyaránt óriási terhet ró az egészségügyre, a társadalomra, az érintett családokra.

„A korral nő a depresszióra való hajlam is. Így amikor felírják a készítményt, egyúttal meggátolják ezeknek az agyi betegségeknek az előrehaladtát. A gyógyszerből évente tízmilliárd dolláros forgalmat bonyolítanak a világban. Valamint az antidepresszáns készítménynek új terápiás indikációja is lehet a jövőben” – fogalmazott Vizi E. Szilveszter.

Ismertetése szerint tanulmányukra, amely a Brain Research Bulletin című folyóiratban jelent meg, felfigyelt a pszichológiai és pszichiátriai haladással foglalkozó kutatócsoport, a Psychology Progress Team is. Amely folyamatosan monitorozza a tudományterület kutatási eredményeit, hogy a legjelentősebbekre felhívja a világ legnagyobb tudományos intézményei és egyetemei figyelmét.

„A mi dolgozatunk egyike lett a kiválasztott tanulmányoknak. Ez nemcsak nagy megtiszteltetés, hanem egyben azt is jelenti, hogy cikkünk idézettsége, tudományos eredményeink elfogadottsága sokkal gyorsabban nő majd, mint ahogy ez általában lenni szokott” – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

 Previous A kerettanterv és az új tankönyvek korrekciója várható
Next A világ legkisebb országa

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + tizenegy =