Egyedi munkavédelmi alkalmazás


Egyedi munkavédelmi alkalmazás
Olvasási idő: 2 perc

Egyedi munkavédelmi alkalmazást fejlesztett Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) működő BIM Skills Lab Kutatócsoport.

Így, ha a virtuális térben lezuhanunk, a valóságban megtart bennünket a leesés elleni védőeszköz. Azaz egy felhőkarcoló építési állványán kell végigmenni egy fa pallón és, ha hibázunk, nem zuhanunk a mélybe, hiszen megtart bennünket a leesés elleni védelmi eszköz. Mindez félig virtuális, félig valós érzékelés, ugyanis a játékszimuláció elindítása előtt ténylegesen magunkra öltöttük a munkavédelmi felszerelést, így a fizikai térben is érzékeljük, hogy megtart, hiába omlik le az állvány vagy lépünk a palló mellé. Ez az egyedülálló, a digitális építőiparhoz kapcsolódó innovatív fejlesztés a virtuális valóságot köti össze egy fizikai eszközzel. Így a munkabiztonsági kockázatokat rejtő szimulációban átéltek valós érzetté alakulnak át. A fejlesztés, mint munkavédelmi alkalmazás, lehetővé teszi a balesetveszélyes helyzetek biztonságos és valósághű bemutatását.

A fejlesztés két irányból indult. Egyrészt egy kutatási pályázathoz kapcsolódóan a PTE MIK BIM Skills Lab Kutatócsoportja a digitális építőipar területén jelenleg kevésbé ismert témaköröket és fejlesztési irányt fogalmazott meg önmaga számára. Ezek között szerepelt témakörként a munkahelyi baleset. Másrészt a gazdaság irányából is érkezett igény egy olyan virtuális valóság-alkalmazásra, amely élethűen, mégis biztonságosan képes érzékeltetni a magasságot, és a magasban végzett munka kockázatait. Mindezt úgy, hogy az ilyen helyzetekben alkalmazott speciális védőfelszerelések használatát is bemutatja.

A kutatócsoport – bevonva a munkába a PTE 3D Központjának fejlesztőit, szakértőit – egy VR-szemüveggel érzékelhető, már ismert játéktípus élményét alapul véve fejlesztette az alkalmazást.

Dr. Zagorácz Márk, a kutatócsoport operatív vezetője szerint az elkészült prototípusban az az újdonság, hogy egy létező játékélményt munkavédelmi, balesetvédelmi feladatokra használtak, ahol a munkabiztonsági eszköz viselésével a valós érzetet ötvözték azzal, amit a szimulált világban látunk. Egy transzdiszciplin fejlesztésről beszélünk, amely a digitális építőipari informatikára épül. Kutatócsoport, ami eddig is digitális építőipari alkalmazásokkal, szoftverekkel foglalkozott, most élt először a játékfejlesztői környezet lehetőségével. Így az eszköz további finomítást igényel, de már új kutatási tervek alapja is. A magatartásra, illetve az élettani folyamatokra gyakorolt hatásokat szeretnék vizsgálni segítségével a szakemberek.

„Bemutatóinkon mindössze 5-6 méter magasságra tudtuk felemelni mobil oktató járművünkkel az építőiparban érdekelt szakembereket. Ez egyrészt nem tükrözi a valóságot, másrészt nehézkes mozgást és megjelenést biztosított. Néhány évvel ezelőtt egy nagyvállalat bemutatóján láttam egy VR-szemüveges szimulációt, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy a magasban végzett munka veszélyeinek érzékeltetésére is kiváló lehet egy ilyen alkalmazás. A VR-szemüveg által átélhetjük a valós szituációt, ám például ha lezuhanunk a virtuálisan megjelentetett épület állványáról, a testünk is reagál a történésekre, így a valóságban is elesünk. Viszont, ha mindezt egy biztonsági felszerelésben éljük át, megnő a biztonságérzetünk, hiszen a testheveder és a kötelek megóvnak bennünket a zuhanástól. Így, amikor valaki a mélybe zuhan és elengedi magát, mégsem éri baleset, hiszen a zuhanásbiztonsági eszközök megtartják. A szimulációval a védőfelszerelés helyes használatát tudjuk bemutatni biztonságos körülmények között.” – mondja Bogos Csaba, a GAZEK ügyvezetője.

Az eszköz sikerrel debütált a tavaszi pécsi Pollack Expon, ahol komoly érdeklődés mutatkozott iránta az építőipari szakma részéről.

A piac a visszajelzések alapján szívesen fogad egy ilyen munkavédelmi alkalmazást. Az utóbbi évek trendje, hogy a virtuális valóság az építőiparban is egyre nagyobb teret nyer. A fejlesztés következő fázisa a mobilitást célozza meg, hogy minél egyszerűbben és kompakt módon lehessen használni a bemutatókon az eszközt. Piacképes szolgáltatási termék maga az oktatási módszertan, illetve nagyobb vállalatok számára a belső képzések lebonyolítására a komplett oktatási csomag.Previous Az Einstein Teleszkóp megépítése
Next Matekfóbia – minden harmadik gyereket érinti

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + tizenhárom =