A párhuzamos programozás költségeinek csökkentése


A párhuzamos programozás költségeinek csökkentése
Olvasási idő: < 1 perc

Magyar közreműködésű – akár 70 százalékos erőforrás-megtakarítást eredményező – kutatási projekt segíti a párhuzamos programozás költségeinek csökkentését.

A párhuzamos programozás költségeinek csökkentése2016. augusztus 31-én zárult a magyar résztvevőkkel is dolgozó európai REPARA projekt, melynek eredményeként a párhuzamos programozás – a CPU mellett a GPU és más céleszközök is részt vesznek a feladatok elvégzésében – erőforrás-igénye akár 70 százalékkal is csökkenhet.

A heterogén számítástechnikai rendszerek különféle tulajdonságú, de közös memóriával rendelkező feldolgozóegységeket ötvöznek egymással. A ma már eleve többmagos CPU-egységek számítási teljesítményét a grafikus kártyák és más egységek teljesítményével növelik, nem ritkán megtöbbszörözik. Ezek programozásához azonban az eredeti, a csak CPU számára futtatható forráskódot át kell alakítani. Ez egyrészt szakmérnöki ismereteket, másrészt rengeteg ráfordított munkát igényel, ami eddig csak néhány helyzetben és problémánál volt gazdaságos. Ezt a munkát könnyíti és részben automatizálja a most lezárult fejlesztés, illetve az ennek nyomán létrejött új fejlesztőeszköz. A megoldások egy része nyílt forráskódú és szabadon hozzáférhető lesz, míg a segítségükkel létrejövő, komplex mérnöki szolgáltatás piaci alapon lesz elérhető.

A párhuzamos programozás költségeinek csökkentéseJosé Daniel García, a projektet vezető Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) Computer Science tanszékének professzora, a projekt koordinátora szerint a forráskód transzformálásának támogatása a cél, amely így futtathatóvá válik grafikus kártyákat és újrakonfigurálható eszközöket tartalmazó heterogén platformokon is. Így mind a teljesítmény, mind az energiahatékonyság növelésének területén jelentős eredményeket érthetnek el, akár néhány nap alatt.

A számítási feladatok hatékonyságának növelése számos területen alkalmazható, mint például egészségügy (fehérjedokkolás), közlekedés (vasúti diagnosztika), robotika (sztereoszkóp képfeldolgozás és navigáció) és ipari alkalmazások (gyártósori hibák elemzése).

A projekt költségvetése 3,6 millió euró volt, amiből több mint 2,6 millió eurót az Európai Unió biztosított az FP7-es keretprogramon keresztül.Previous Sikerrel becsült csillagközi távolság
Next Magyar áttörés a veleszületett immunitás területén

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + tizenhárom =