Folytatódik a Kullancsfigyelő program és elindul a Kullancs a kertben projekt


Folytatódik a Kullancsfigyelő program és elindul a Kullancs a kertben projekt
Olvasási idő: 2 perc

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézete idén is folytatja az országban nem őshonos Hyalomma kullancsok hazai megjelenését kutató Kullancsfigyelő programját.

A Kullancsfigyelő program keretein belül a kutatók a citizen science módszerével, a lakosság bevonásával már a tavasz kezdetétől gyűjtik az adatokat az országban újonnan megjelenő veszélyes fajokról. Emellett elindítják az új „Kullancs a kertben” projektet, is, melynek célja, hogy feltérképezze a városi környezet, a hazai őshonos kullancsfajok és az általuk hordozott kórokozók kapcsolatát. A kutatók kerttel rendelkező, elsősorban városi lakosokat kérik a projektben való részvételre és az egyedek gyűjtésére. A beküldött példányokat laboratóriumi vizsgálatoknak vetik majd alá, és a gyűjtők is visszajelzést kapnak.

A 2022-es év első Hyalommája egy lovon bukkant fel - A kullancsot beküldte és a képet készítette: Bánya Márió
A 2022-es év első Hyalommája egy lovon bukkant fel – A kullancsot beküldte és a képet készítette: Bánya Márió

A Kullancsfigyelő program 2021-ben indult és célja különösen a Hyalomma (Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes) és más – a klímaváltozás hatására hazánkban is megjelenő – kullancsfajok, és az általuk esetlegesen hordozott kórokozóik vizsgálata. Ezekkel, a nálunk eredetileg nem őshonos, fajokkal különösen érdemes vigyázni. Hiszen számos patogén terjesztésére képesek, melyek közül kiemelkedik az akár 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa. A Hyalomma fajok megtámadják az embert, továbbá előszeretettel élősködnek lovakon, szarvasmarhákon és más házi vagy vadonélő patásokon. De előfordulhatnak háziállatokon is, például kutyákon. Nagyobb testű gazdaállatokon tömegesen is előfordulhatnak.

Hazánkba vándormadarakkal érkeznek, ebből is kikövetkeztethető, hogy eredeti élőhelyük Magyarországtól jóval délebbre található, Ázsia és Afrika déli részein. A klímaváltozás sajnálatos hozadéka, hogy mára már a közép- és észak-európai éghajlat is egyre inkább megfelelő számukra. A Hyalomma fajba tartozó kullancsok nagyobbak és gyorsabbak a hazai példányoknál, pajzsuk egyszínű és sötét, a lábuk pedig látványosan sávozott. A kutatás első évében hazánkban mindössze két Hyalomma kullancsot azonosítottak, 2022-ben viszont már kilenc példányról érkezett bejelentés. A gyűjtést fontos már kora tavasszal az első kullancsok megjelenésével elkezdeni! Az első egyedek ugyanis arra utalhatnak, hogy nem a vándormadarak segítségével érkeztek az országba, hanem itt teleltek át.

Kullancsgyűjtés zászlós módszerrel (Fotó: Kovács Márton)
Kullancsgyűjtés zászlós módszerrel (Fotó: Kovács Márton)

A kutatók egy új kezdeményezéssel álltak elő. Idén tavasszal a nem őshonos fajokon túl a hazai kullancsokat is vizsgálni fogják.

A Kullancs a kertben projekt önkéntesei a jelentkezés után egy csomagot kapnak, amely tartalmazza a kertben történő kullancsgyűjtéshez szükséges eszközöket. A résztvevők fontos információkhoz is hozzá jutnak, mint például, hogy vannak-e kullancsok a kertjükben Ha igen, akkor hol és mennyi, illetve, hogy ezek milyen potenciális veszélyt jelentenek. Az így gyűjtött egyedek önmagukban is fontos adatokat szolgáltatnak a kutatók számára, akik laboratóriumi vizsgálatokkal a kórokozókkal való fertőzöttségüket is elemzik. Mindkét kutatásról, az eddigi évek eredményeiről és a kullancs fajtáiról a weboldalon olvashatnak az érdeklődők. Illetve ezen a honlapon egy kérdőív kitöltése után jelentkezhetnek a részvételre.Previous Elektroftalmoskop, avagy egy peches feltaláló megvalósult jóslata
Next Sivatagi méhsejtminták

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 14 =