Komondor – szuperszámítógép a Debreceni Egyetem Kassai úti campus-án


Komondor – szuperszámítógép a Debreceni Egyetem Kassai úti campus-án
Fotó: hirek.unideb.hu
Olvasási idő: 2 perc

Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a Komondor, az elmúlt hónapok tesztidőszaka után, január elején, végre üzembe állt.

A szuperszámítógép összeszerelése tavaly szeptemberben kezdődött, a tesztelés pedig októberben indult. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) új gépe megtízszerezi az itthon elérhető jelenlegi HPC-kapacitást (High Performance Computer). Hazánk eddigi legerősebb szuperszámítógépét a felsőoktatás, közoktatás, kutatóközpontok, könyvtárak, közgyűjtemények és kormányzati felhasználók mellett az innovatív piaci szereplők is közel 100 Gb/s hozzáférési sebességgel használhatják. Az 5 petaflops teljesítményű gép, benne van (körülbelül 60.) a világ TOP 500 szuperszámítógép-rangsorában és a Debreceni Egyetemen fog működni. Hatalmas számítási teljesítménye ellenére is csak alig több mint 300 kW az elektromos energia igénye.

A mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmazó Komondor másodpercenként akár tízezerszer nagyobb volumenét hajthatja végre az asztali gépek számolási, adatfeldolgozási képességének. Kapacitása egyszerre ötvenezer laptop használatának felel meg. A pontosítás érdekében eláruljuk, hogy a kapacitás közel négyötöd részét a GPU gyorsított partíció adja. De a rendszerben van külön tisztán CPU, dedikált mesterséges intelligencia (MI) és Big Data partíció is. A rendszert pedig egy több mint 10 petabyte tárhelyű, több szintű tárolórendszer egészíti ki.

A KIFÜ-nek már volt szuperszámítógépe Debrecenben, a mostani azonban sokkal erősebb a korábbinál.

A szuperszámítógépet a hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik ingyen használhatják, valamint bizonyos esetekben kutatás-fejlesztést végző vállalatok számára is elérhető lesz. Érdekesség, hogy a HPC TOP500-ba bejutni hihetetlenül nagy eredmény. Az eddigi legjobb magyar eredményt Leó érte el 2014 novemberében, a maga 308. helyezésével. Viszont egy évvel később már csak a 402. helyen állt. Azóta nem volt magyar szuperszámítógép a legjobbak között. Ide kattintva elérhető egy 2022-es novemberi TOP10 összefoglaló.

A Komondor nagy kapacitású processzoros és grafikus számítási egységeinek szervezése, dedikáltan mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmaz a célirányos feladatok elvégzéséhez. A fejlesztést az indokolta, hogy az általános hazai HPC-kapacitás alig éri el a 0,5 petaflops teljesítményt. Ez csak nehezen képes kiszolgálni azokat a hazai tudományos kutatásokat, amelyek a gyakorlatban nagy számítási képességet igényelnek. A gép a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok segítségével, a kapott adatok alapján olyan modelleket képes alkotni, amelyekből innovációs módszerek, illetve optimális fizikai termékek fejleszthetők. A szuperszámítógépekre egyre nagyobb lehetőség vár. Mivel a chipek méretcsökkentése vagy kapacitásuk növelése hamar határokba fog ütközni a kapacitások komoly növekedése talán csak a szuperszámítógépekkel oldható majd meg a jövőben.

A zöldeknek sem lehet egy rossz szavuk sem, mert a Komondor nagyon környezetbarát. Olyan melegvíz hűtési megoldást alkalmaz, amely lehetővé teszi a gép által termelt hulladékhő újrahasznosítását és a kiemelten energiatakarékos passzív hűtést. A szuperszámítógépek speciális programozási tudást igényelnek, minden kutatócsoportnál a nagy számolási kapacitás kihasználásához hozzáértő szoftveres szakemberre van szükség. Ez azért van, mert ma már mindenki grafikus felületeket használ és, ha valaki bekerül egy ilyen terminál elé, az érdemben nem tud vele mit kezdeni. Hacsak nincs otthon a Linux területén.Previous Fánk – A királyi lakoma eredete
Next Bizonyított a Kordylewski-porholdak létezése

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tizenhat =