Anyák napja – éljenek a hétköznapi hősök


Anyák napja – éljenek a hősök
Olvasási idő: 3 perc

Az igazi édesanya fáradhatatlan munkáját, folyton éber figyelmét, jó hallgatóságát nem lehet meghálálni csupán tárgyakkal.

Érezniük kell, mennyire megbecsüljük nehéz munkájukat, szívből jövő szeretetüket. Amikor csak tudjuk és ahányszor csak tudjuk, érdemes kifejezni hálánkat szavakkal, tettekkel. Az anyákat a világ minden táján ünneplik, így értékelve fáradságos munkájukat. Most egy virtuális utazás keretein belül megmutatjuk milyen az anyák napja más országokban.

Az anyák napja eredete

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye.

Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet. Ennek hatására az ünnep gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is. Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás felé.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet. Összekapcsolva azt a májusi Mária-tisztelet hagyományaival. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. A legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án tartották. Manapság viszont kicsit később, május első vasárnapján ünnepeljük a magyar anyákat, hiszen március 8-a már a nemzetközi nőnap napja.

Anyák napja – éljenek a hétköznapi hősök

Európa

Május első vasárnapján csak Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Spanyolország és Szerbia ünnepel anyák napját. Romániában régen szintén a nőnapon volt anyák napja, de 2010-ben volt az első olyan, amikor május első vasárnapja anyák napjának (2009/319-es törvény), május második vasárnapját pedig apák napjának hivatalos ünnepe.

Az Egyesült Királyságban az anyák napja kezdetben a valláshoz kapcsolódott, ellenben például Amerikával, ahol már az elejétől fogva az anyák megbecsülésére és szeretetére irányult. A britek és írek különféle süteményeket ajándékoznak ilyenkor. A dátumot pedig egyedi módon jelölik ki, a húsvéthoz és a nagyböjthöz képest határozzák meg.

Franciaországban az anyák napja május utolsó vasárnapján van és javarészt Napóleon nevéhez köthető, mert szerintük neki jutott először eszébe, hogy ünnepeljék az anyukákat. Bár csak 1918-ban, kezdeményezte Lyon városa, az első anyák napja ünneplését. Ilyenkor különleges tortákkal ajándékozzák meg az édesanyákat és az országban hagyománya van egy, Médaille de la Famille névre hallgató érme ajándékozásának is. Ráadásul 1950-ben, hivatalosan is május negyedik vasárnapjához kötötték a napot. Így, ha az anyák napja pünkösd vasárnapra esik, az ünnep június első vasárnapjára tolódik.

Szlovéniában az anyák napja március 25-ére esik és nem mozgó ünnep. Albánia, Montenegró, Bulgária, Bosznia (és egyébként nem európai de Oroszország, Vietnam, Egyiptom, Szíria, Jordánia, Kuwait, az Arab Emirátusok és Jemen is) a márciusi Nemzetközi Nőnap keretein belül ünnepel. Viszont a lengyelek nem mozgó ünnepnapon és csak a nyár elején, pontosabban május 26-án ünneplik. Először 1923-án tartották meg, de igazán csak a második világháború után lett népszerű és közkedvelt ünnep. Állítólag lengyel „specialitás” a laurki, egy kézzel készített üdvözlőlap, amit a gyerekek virágokkal díszítenek és személyes üzenetet írnak rá.

Vannak olyan országok, ahol az anyák napja május második vasárnapja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Görögország, Hollandia, Németország, Olaszország, Szlovákia, Svájc, Ukrajna.

Luxemburg pedig úgy néz ki, mintha nem is emlékezne meg anyák napjáról.

Közép- és Dél-Amerika

Mexikóban nagy hagyománya van az ünnepnek. Az anyák szerepe már az azték társadalomban is nagyon fontos volt, mivel ők voltak azok, akik mindent megtanítottak gyermekeiknek. Az alapvető értékeket és a vallást is. Az 1920-as évekre néhány mexikói aggódott amiatt, hogy a nőket elterelik gyermekvállalás szerepétől, amit akkor még nagyon is elsődleges anyai szerepnek tekintettek. Az anyaság előmozdítása érdekében az el Hogar mexikói női magazin egyesítette erőit a La Asociation de las Damas Catolicas-szal (Katolikus Hölgyek Szövetsége), hogy ellenálljon a hagyományos értékek fenyegetéseként megélt modern kori folyamatokkal. Rafael Alducin, a mexikói városi El Excelsior napilap szerkesztője is csatlakozott a harchoz, és 1922. május 10-én megszervezte az Anyák napjának első hivatalos ünnepségét Mexikóban. Majd az ünnep automatikusan vallásos és hazafias jelentést kapott.Previous Sáfrány és egészség
Next Babarózsa, pünkösdi rózsa, bazsarózsa? Melyik az?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 3 =