Nemzetközi Nőnap


virág nőnap
Olvasási idő: 2 perc

Hitte volna, hogy a Nőnap egyszerűen úgy summázható, mint politikai ünnep?

Mások szerint a hóvirág a Nőnapnak köszönheti védetté nyilvánítását, hiszen minden év márciusában letarolták a hóvirágmezőket egy fonnyadó csokor hóvirágért, amit a nőknek illendőségből adtak. Talán ez az oka annak is, hogy a feministák mellett sok nő köszöni szépen nem kér a sablonos, kényszeredett nőnapból. Kezdjük azzal, hogy már ott kavarodás van, mikor is volt az első év, amikor a nőnapot ünnepelték. 1909, 1910 vagy 1911?

Hitte volna, hogy a Nőnap egyszerűen úgy summázható, mint politikai ünnep?Az első nőnapot 1909-ben az Egyesült Államokban tartották, ami akkor február utolsó vasárnapjára esett. 1910-ben Koppenhágában a II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy világszerte tartsanak évente nőnapot. A Nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. Az időpont 1913-ban került véglegesen március 8-ára a New York-i textilmunkásnők 1857. évi sztrájkjának, vagy más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban ezen a napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvész emlékére. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először a nőnapot. De azt is el kell mondanunk, fennáll annak a lehetősége, hogy ebből az egészből semmi sem igaz. Nincsen sem tűzvész, sem textilmunkás amerikai nő, mert ezeket csak később találták ki valakik.

Történetileg visszatekintve a nőnapi megemlékezések azt a küzdelmet elevenítik fel, amelyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek. Sokak szerint a határozat a nőnap megtartásáról annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Magyarországon A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Valahogy a szovjet minta, a munkásmozgalom és a nőnapi rítusok az évek során mégis összeforrtak és egységet képezve megszilárdultak Magyarországon is.

Nos manapság sokan azt hirdetik, hogy a nők találjanak vissza a női szerephez és hozzák egyensúlyba az eltelt évek alatt átvett karrierista munkásnő szerepet a régen ismert ősanyaság gondolatával. Sőt, ma már a civil szervezetek a nőnap alkalmából igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire elterjedt a nők elleni erőszak: családon belüli erőszak, munkahelyi zaklatás, prostitúció, melyek ellen a jog sem jelent kellő védelmet.

 Previous Áttevődik a beszédkészség helye az agyvérzésen átesett babáknál
Next Közlekedési Múzeum – fényképek és csodaszép buszok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 7 =