Nőnap kicsit másképp


Nőnap kicsit másképp.
Olvasási idő: 2 perc

Itt a nemzetközi nőnap, aminek sokféle jelentést tulajdonítunk.

Van itt minden: virágok, felháborodott férfiak, feminizmus, emancipált nők, kötelesség, csoki és még sorolhatnánk. De mit is ünneplünk március 8-án, miként lenne érdemes megemlékeznünk erről a napról?

A női egyenjogúság napja, így is nevezhetnénk, sőt kell is! A „nőneműek” virágot kapnak kötelességtudó édesapjuktól, nagypapájuktól, fiútestvérüktől, osztálytársaiktól, esetleg barátaiktól, szeretteiktől, legrosszabb esetben is egy „Boldog nőnapot!” mondattal társítva. Sokak számára csupán ezt jelenti a nőnap, egy kedves, de formális gesztus. Március 8-át annyi mindenre lehetne használni, mégis egyre inkább elmegy az udvariassági rítus felé.

A nőnap lehet ennél sokkal több.

Remek alkalom, hogy az anyák lányaikkal beszélgessenek a lehetőségeikről, a vágyaikról, az erőről, ami bennük lakozik. Természetesen ebbe a beszélgetésbe az apák is csatlakozhatnak és kell is nekik. Lehetőség lenne arra is, hogy a barátnők, testvérek összejöjjenek, és élvezzék egymás társaságát.

Ilyenkor érdemes felhívni a figyelmet olyan kardinális témákra, mint például, hogy a nők nem csak szépek, hanem okosak is lehetnek, hogy rengeteg erő rejlik bennük, hogy milyen jó nőnek lenni. Persze ilyenkor előtérbe kerülnek a negatív problémák is, mint a nők elleni erőszak, egyenlőtlenség, családon belüli erőszak, munkahelyi szexuális zaklatás, prostitúció.

Fontos lenne ilyenkor megemlékezni olyan nőkről, akik nagy jelentőséggel bírtak a történelemben, a tudományban és a társadalmi változások területén. Illetve lehetőség van meglátni az élet női oldalát, mely tele van kihívásokkal, élvezettel és csodával.

Idén lásd másként a nőnapot!

Mert ez a nap nem a kezében virágot tartó férfiről, hanem a NŐKRŐL szól.

Ezen a napon idén is rengeteg programot találhatunk országszerte. Budapesten könnyebb a dolgunk, mert a fővárosban sok-sok lehetőség van. Mindenki találhat programot magának, barátnőjének, párjának, női családtagjának. Például a Marriott Hotelben Nőnapi bált szerveznek, Borkóstolót tartanak a Sofitelben népszerű női borászok részvételével. Az édes szájúaknak is van program, ugyanis a 16. kerületben nőnapi csokoládé és borkóstoló lesz vacsorával egybekötve a Csokoládé Múzeumban.

Az igazán harcos lelkűek szerint a nőknek minden nap jár a tisztelet, nem csak évente egyszer. Ez a férfiakra is igaz, mivel a férfiak is dolgoznak, és sokat tesznek a családjukért, társadalmukért. Ezért is tartják november 19-én a nemzetközi férfinapot, viszont ez az ünnep még nem elterjedt Magyarországon. Igaz ez az apák napjára is, ami az USA-ban ugyanolyan komoly ünnep, mint az Anyák napja.

Mégis jó lehet, hogy van egy nap, amikor kénytelenek vagyunk odafigyelni a nőkre rohanó stílusú életünkben, és ilyenkor időt szánunk a tiszteletre és a szeretetre.

A TudományPláza szerkesztősége nevében minden nőnek nagyon boldog nőnapot kívánunk!Previous Ady Endre-kvíz! 100 éve hunyt el a költőzseni!
Next Melyik reptéren a legjobb az utaskiszolgálás a világon?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =