Virtuális találkozások – karácsony online


Virtuális találkozások - karácsony online
Olvasási idő: 3 perc

A szakemberek azt javasolják, hogy a virtuális találkozásoknak is legyen rítusa.

Idén sok család nem a korábban megszokott hagyományok szerint ünnepli a karácsonyt. Hogyan lehet ennek ellenére meghitt az ünnep? Hogyan váltható ki a fizikai találkozás? Milyenek legyenek a virtuális találkozások? Hogyan vonjuk be az idős, elszigetelt családtagokat? A karácsony online témához is adott hasznos tanácsokat dr. Purebl György egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

„Bár a pandémiás helyzet nem éppen ideális az ünnepléshez, vagy ahhoz, hogy a nagy családdal körül üljük az asztalt, viszont a karácsony bensőségességét adó találkozásokról, beszélgetésekről nem kell lemondanunk. Ez a szomorú helyzet, teszt is egyben, hogyan tudjuk az idei karácsonyt kicsit más tartalommal megtölteni. Az örömünnep helyett intimitást vagy egymáshoz való kapcsolódást keresni benne. Még ha fizikailag nem is tudunk együtt enni, inni, nevetni, de virtuálisan együtt lehetünk” – vélekedik dr. Purebl György egyetemi tanár.

A Magatartástudományi Intézet igazgatója mindenkit arra biztat, ne csak szomorkodjunk, siránkozzunk, hogy ez a karácsony nem lehet olyan, mint a korábbiak. Használjuk ki a XXI. század által kínált lehetőségeket az online térben való együttlétre, közös játékra, beszélgetésre! Induljanak be a virtuális találkozások!

Az izolációt fizikailag ugyan fel kell vállalni, de virtuálisan nem.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk egymással, azokkal az idős, beteg hozzátartozóinkkal, akik el vannak szigetelve a külvilágtól, jobban be vannak zárva, mint mi. A pszichiáter szakorvos szerint különösen jelentős az is, hogy ezek az online találkozások legyenek ugyanúgy tervezettek, mint egy fizikai találkozó. Legyen meghatározott tartalmuk, időpontjuk, időtartamuk, gondoljuk át mit fogunk egymásnak mondani, mit kérdezünk a másiktól! Tudatosan törekedjünk, hogy a virtuális találkozásoknak is legyen rítusa, mélysége! Most bejglisütés vagy halászléfőzés helyett ebbe kell kicsit több energiát fektetni, hogy tartalommal töltsük meg a virtuális találkozásokat. Az idősebbek közül sokan, akik azt gondolták magukról, hogy sohasem fognak megtanulni internetezni és közösségi médiát használni, egészen jól boldogulnak. A virtuális találkozások fontosak.

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet a professzor, hogy ne lehetőséget biztosítsunk az idős hozzátartozóknak a telefonálásra, hanem mi legyünk az aktív kezdeményezők. Az a tapasztalat ugyanis, hogy az idősebbek vágynak a beszélgetésre, társaságra, de nem akarnak zavarni, nem mindenki használja ügyesen a modern technikai eszközöket, és ez meggátolja őket a kapcsolatfelvételben. Kevés, hogy rendelkezésre állunk, nekünk kell aktívnak lennünk, hogy felkeressük akár személyesen, akár telefonon vagy interneten az elszigetelt családtagokat. Ne csak elfogadjuk, hogy ez a karácsony most más, hanem találjuk, ki, hogyan lehet jó és meghitt! Hogyan lehet a karácsony online.

Vannak olyan vizsgálati eredmények, amelyek azt mutatják, hogy a COVID-19-en átesettek között sok a szorongásos zavar.

Erős a trauma, megnő a pánikbetegség és a depresszió gyakorisága. Ugyanakkor nem csak az érintett betegeknél, hanem az őket ápoló hozzátartozók és egészségügyi személyzet között is. Dr. Purebl György szerint a COVID egy közösségi krízis, hiszen az emberek együttérzők, így nemcsak magát a pácienst viseli meg a betegség, hanem azt is, aki gondoskodik a másikról. Minden nagy járvány krízishelyzetet jelent. De mivel 102 éve nem volt Európában pandémia, már nagyon elszoktunk ettől. Ugyanakkor az utóbbi nyolc hónapban már sokat megtanultunk arról, hogyan lehet együtt élni a koronavírussal. Így a karácsony online is megvalósítható.

A legtöbb embernek van spirituális dimenzió az életében, ami ezekben a krízishelyzetekben, illetve – ettől függetlenül – a karácsonyhoz kapcsolódóan felerősödik. Ez nem feltétlenül a vallásosságban nyilvánul meg, lehet az élet értelmében vagy valami pozitív jövőbeli célban való hit. Érdemes ennek minél nagyobb teret adni a saját életünkben, ugyanakkor ne erőltessük rá a saját spiritualitásunkat másokra.

A pszichiáter szakorvos abban bízik, hogy a családok és az egyének is megerősödve kerülnek majd ki ebből a nehéz helyzetből, és kiderül, hogy a karácsony online is lehet jó, illetve tartalmas. Még akkor is, ha nem vagyunk fizikailag együtt. Talán visszakapja kicsit az intimitását a szeretet ünnepe. Megtanuljuk, hogy nem a vásárlásról, a fogyasztásról szól.Previous Fehér karácsony Budapesten?
Next Nő a rágcsálókon végzett kognitív kísérletek megbízhatósága

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + három =