Kísérleti hálózat és laboratórium az 5G technológiához


Kísérleti hálózat és laboratórium az 5G technológiához
Olvasási idő: 2 perc

A Műegyetem kísérleti hálózattal és laboratóriummal ösztönzi az ipari és oktatási 5G technológia fejlesztését.

Ipari 5G technológia és a Jövő Gyára címmel online konferenciát rendezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja (FIEK), közös szervezésben a Villamosmérnöki és Informatikai Karral (VIK). A rendezvény előadói áttekintették a tervezett műegyetemi fejlesztéseket és az 5G technológia ipari és privát alkalmazási lehetőségeit.

A Műegyetem szeretné elősegíteni, hogy hazánk az 5G alkalmazások fejlesztésének, innovációjának egyik centruma legyen Európában. Ezért a BME 5G kísérleti hálózatot alakít ki stratégiai partnerei támogatásával az egyetem területén. Ennek első lépéseként a közeljövőben, az egyetem 5G Laboratóriumot hoz létre, ahol többek között, médiatechnológiához, robotok és gépek távoli vezérléséhez, virtuális és kiterjesztett valósághoz, dróntechnológiához, 3D „telepresence” rendszerekhez, valamint ipar 4.0 technológiákhoz, illetve logisztikai megoldásokhoz kapcsolódó 5G alkalmazások fejlesztésére és tesztelésére lesz lehetőség.

A Műegyetem nyitott az együttműködésre az intézményekkel és a vállalkozásokkal a jövőbeni 5G fejlesztésekben.

A konferenciát több mint 170-en követték az interneten. A BME szakértői mellett, a kommunikációs technológiák alkalmazásában élenjáró intézmények, vállalkozások szakemberei ismertették az 5G technológiákhoz kapcsolódó projektjeiket.

Az előadók között szerepeltek az 5G Koalíció, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Nokia, a Vodafone Magyarország, valamint a Continental Automotive Hungary Kft. képviselői is. Az előadások áttekintették az 5G szolgáltatások bevezetésével összefüggő frekvencia-szabályozási feladatokat, a frekvenciakiosztásra vonatkozó hazai ütemtervet is. Illetve ismertették a 2020-ban lezajlott 5G frekvenciaárverés eredményét, melyen a mobilszolgáltatók elegendő sávszélességet nyertek el a hatékony 5G szolgáltatások indításához.

Elhangzott, hogy a frekvenciasávok elnyeréséhez ösztönző rendszert dolgozott ki, amelyben prioritásként
szerepel az 5G kereskedelemi szolgáltatások kiépítése a főbb közlekedési utak és a vasútvonalak mentén, valamint az önvezető autók és az Ipar 4.0 megoldások támogatása. Az előadók kitértek arra is, hogy a mobilszolgáltatások fejlesztésében és bevezetésében, így az ipari vagy privát 5G technológia esetén is, nélkülözhetetlen a technológia szabványosítása. Ehhez kapcsolódik a 3rd Generation Partnership Project (3GPP). Ez a nemzetközi szakmai szervezetek, távközlési vállalatok és szakmai szervezetek együttműködése mobil hálózati szabványok kidolgozására.

Fontos szempont az 5G szolgáltatások bevezetése során az is, hogy a hálózatok kiépítése munkahelyeket teremt.

Az újszerű 5G alkalmazások felölelik többek között a videó megfigyelést, a fix rádiós hálózati hozzáférést, a virtuális valóság jellegű alkalmazásokat, a „smart” stadiont, gépek távoli irányítását, az autonóm járműveket. Valamint a robotikát és a folyamatautomatizálást és az e-egészségügyet. Az 5G technológia ipari változata, a privát 5G olyan lehetőségeket ígér, amelyek elősegítik a vállalatok digitális átalakulását és automatizációját. De az Ipar 4.0 technológiák elterjedését is. A műegyetemi kutatók, valamint a vállalati előadók kitértek az 5G hálózatok ipari előnyeire is. Az olyan megoldásokra, mint például dedikált hálózati és rádiós eszközök vagy a „testre szabható” lokális hálózati infrastruktúra.

A példák között említették azt is, hogy az üzemen belüli kommunikációs vezetékes hálózat sokszor kihívás elé állítja a vállalatokat a heterogén kommunikációs technológiák alkalmazása és a fix ipari hálózatok rugalmatlansága miatt. Az 5G technológia megoldás lehet a vállalatok belső kommunikációs hálózataiban lévő kaotikus viszonyok felszámolására, melyek már valós járműipari példákkal is szemléltethetők. Kiemelték, hogy a privát 5G technológia egyik fontos alkalmazási területe az áruszállítás, a logisztika. Olyan 5G logisztikai alkalmazási lehetőségek is megismerhetők már, amelyek a közeljövőben megvalósíthatóak terminálokban, logisztikai szolgáltató központokban vagy repülőtereken.Previous A kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában
Next Ritka, római kori összecsukható vasszék került elő Baranyában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 5 =