A nők egészsége fontos a világ számára


A nők egészsége fontos a világ számára.
Olvasási idő: 3 perc

A nők betegségeinek megelőzése az egész család és a társadalom érdeke is.

Hiszen a nők azok, akik a kezükben tartják környezetük jóllétét. Mégis a hölgyek azok, akik hajlamosak saját érdekeiket szeretteik érdeke alá rendelni, így minden családtagot előbb küldenek orvoshoz, mint ahogy maguk ezt tennék.

A férfiakat és nőket általában ugyanazok a betegségek, például fertőzések veszélyeztetik. Azonban az eltérő életmódból és az anatómiai sajátosságokból az is következik, hogy számos egészségügyi probléma különbözik náluk. Elengedhetetlenül fontos, hogy ismerjük saját testünket; tisztában legyünk felépítésével, működésével és azzal, hogy mi módon tudjuk megőrizni egészségünket. Mit tegyünk, és mit kerüljünk el ennek érdekében. Életminőségünk megőrzésével kiváló egészségi állapotban leszünk, önbecsülésünk a helyére kerül, és ezek segítik belső egyensúlyunk fenntartását. A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő testmozgás, bizonyos szokások elsajátítása, a kielégítő szexuális élet és a tudatosság rendkívül fontos minden nő számára.

Még a XX. század elején is a nyugati világ asszonyai idejük legnagyobb részét házimunkával töltötték. Az olyan ház körüli feladatok, mint például a főzés és a mosogatás, heti 44 órát vettek igénybe. A takarítás, mosás és a gyerekek felügyelete mellet már nagyon kevés idejük maradt kikapcsolódásra. Ma az Egyesült Államokban a nők 70%-a dolgozik, és folyamatosan csökken a főzéssel töltött idő. Nincs ez másként hazánkban sem. Egy a KSH adatbázisából származó adat szerint például 2009 és 2010-ben a nők átlagosan 183 percet töltöttek házimunkával, amibe a főzés sokszor nem tartozott bele.

Amikor egészségről és jólétről esik szó, akkor elmondható: a XXI. századi modern nők célja, hogy minél tovább megőrizzék egészségüket, szépségüket és fiatalságukat. Ezért sportolnak, egészségesen táplálkoznak, wellness programokra, esetleg kúrákra járnak, és így tovább. Szintén a KSH adatbázisa szerint 2018-ban száz férfire 109 nő jut, amiből arra is következtethetünk, hogy a nők az egészségükre nagyobb figyelmet fordítanak férfi társaiknál.

Ma hazánkban a nők fizikai és pszichés egészsége az egészségügy elhanyagolt területe.

Magyarországon köztudott, hogy a nők (igaz nem csak az övék, hanem a férfiaké is) testi és lelki egészségi állapota az európai fejlett államokhoz képest rosszabb. Pedig a testi és lelki betegség megelőzése minél fiatalabb korban kellene, hogy elkezdődjön. Hiszen fiatal korban kialakul a negatív lelki beállítottság és azok a megküzdési stratégiák, amelyek önkárosító magatartásformákhoz vezetnek, mint a dohányzás, alkohol és pszichoaktívszerek-fogyasztása. Ezek a tényezők mind hosszútávon károsítják a nők egészségét.

Gyakran felmerül a kérdés, miért is szükséges a női egészségről külön beszélni. A nők egészségi állapotát biológiai, hormonális és pszichés különbözőségükből következően, más-más védő és károsító tényezők jellemzik. Bizonyos betegségek inkább a nőket sújtják, így például a csontritkulás, szorongásos zavarok és a depresszió is lényegesen gyakoribbak a nők körében. Érdekes módon a nők nagyobb arányban értékelik rossznak egészségi állapotukat, mint a férfiak.

A nők fogamzásképessége és a kívánt vagy nem kívánt terhesség problémaköre is fontos kérdés a nők egészségével kapcsolatosan. Magyarországon a nőgyógyászati szakellátás minősége széles skálán mozog. Bizonyos régiókban az orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók attitűdje a nőkkel szemben meghatározó például a korszerű fogamzásgátlás alkalmazásánál vagy meddőségi kérdésekben.

Egy nőnek a terhesség alatt is figyelnie kell az egészségére. Ugyanis a terhesség alatt megváltozik az édesanya immunrendszerének működése a baba érdekében. Így viszont a kismama fogékonyabbá válhat egyes fertőzésekre vagy a szokásosnál súlyosabban megbetegedhet. Hisz ilyenkor nagy kihívás előtt áll a női szervezet. Egyfelől „hord” a testében egy másik embert, másfelől saját magán túl a magzatot is meg kell védenie a betegségektől. 

A legtöbb nő úgy gondolja, hogy ha egészséges életmódot folytat, helyesen táplálkozik, rendszeresen mozog, nem dohányzik, egyéb káros szenvedélyei sincsenek, akkor nem lehetnek meddőségi problémái. A sikeres fogantatás egy igen összetett és bonyolult folyamatrendszer eredménye, vagyis bármely összetevőjének meghibásodása meghiúsíthatja a sikeres gyermeknemzést.

Mivel a nők gyakrabban fordulnak orvoshoz, megoldhatatlanul krónikus panaszok miatt sokszor elvesznek az ellátórendszer labirintusában. A testi, lelki és szexuális bántalmazás gyakorisága nemzetközi és hazai felmérések szerint aggasztó jelenséget tükröz. Az agresszió élménye különböző szomatikus és pszichés egészségkárosodáshoz vezethet, mint például krónikus fájdalom szindróma, szorongás és depresszió.

Nyilvánvaló, hogy egy rendszeresen mozgó, kiegyensúlyozottan táplálkozó, a stresszt okosan levezető nő sokkal nagyobb feladatokat tud vállalni a munkájában és a családjában, mint az, akinek krónikus és akut betegségeivel kell foglalkoznia.

Éppen ezért a rendszeres szűrések, mint például nőgyógyászati, fogászati, ortopédiai, belgyógyászati mellett a helyes életmód kialakítása lenne a legfontosabb feladat. Erre ma már személyre szabott felmérésekkel és tanácsadással lehetőség is nyílik. De most elsősorban a szemléletváltás a nagy feladat! A nőknek sokkal tudatosabban kell óvniuk az egészségüket, a kondíciójukat, hiszen rájuk hárul a család, és közvetve a társadalom jólléte.Previous Melyik reptéren a legjobb az utaskiszolgálás a világon?
Next Mikrohullámú vénás kezelések Magyarországon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + három =