Víz napja és az alföldi halak


Víz napja és az alföldi halak
Olvasási idő: < 1 perc

Március 22-én tartották, az 1990-es évek óta már sokadjára, a víz világnapját.

Az ünneplést anno a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvíz készletek veszélyeztetettségére. A víznek fontos szerepe van az életünkben, ezért kell, hogy óvjuk, védjük környezetünket és a Föld vízkészletét. 

2019-ben a víz napja szlogenje: Vizet mindenkinek!

A Föld lakóinak 1/5-e vízhiányos területeken él, ahol sem az emberek, sem az állatok, sem a növények nem jutnak elegendő vízhez. Víz hiányában a növénytermelés és az állattenyésztés korlátozottá válik és senki nem jut elegendő élelemhez. A tiszta ivóvíz, a helyes higiéniai gyakorlat, WC-használat, csatornázás és még sok más dolog elengedhetetlen az élethez, a betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez. A víz a vízi élőlények számára is nagyon fontos.

A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A magyar tavakban és folyóvizekben a keszegfélék élnek a legnagyobb állományban. A klímaváltozás miatt azonban már számos invazív halfaj jelent meg egyre nagyobb számban. De nem ez az egyetlen veszély, amely a hazai állományokat veszélyezteti. A szárazság miatt nemcsak a síkság tavaiban, hanem a hegyvidéki patakokban élő halakat is pusztulás fenyegeti, hiszen ha azok kiszáradnak, az a halak sorsát is megpecsételi.

Meglepő, de óriási károkat tudnak okozni a madarak is. Nemrég például negyven nagy kormorántól vettek gyomormintát a Felső-Tisza vidékén és kiderült, hogy szinte kivétel nélkül védett vagy fokozottan védett halakat fogyasztottak – sorolta Juhász Lajos, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi docense.

A termálvíz-kifolyók vize sokszor olyan fajokat is fenntart, amelyek egyébként elpusztulnának. A közelmúltban egy meglepő felfedezést tettek a kutatók. Elevenszülő szúnyogirtó fogaspontyot találtak egy hajdú-bihari termálvíz-kifolyóban, ami teljesen unikális adat.Previous Teszteld tudásod! Töltsd ki a mazsorett kvízt!
Next Mennyire ismered a társastáncokat? Teszteld tudásod!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + kettő =