Mire jó a bazsalikom?


Mire jó a bazsalikom?
Olvasási idő: 3 perc

Ha egy konyhában csak néhány fűszernövény lehetne, az egyiknek a bazsalikomnak kellene lennie.

Illatos esszenciája jól kombinálható rozmaringgal és kakukkfűvel húsételekben, halakban, zöldségekben, sajtokban, levesekben és tojásokban. Mellesleg a fenyőmag és a parmezán sajt mellett a bazsalikom a pesto egyik fő összetevője. Több mint 60 fajta bazsalikom létezik, amelyek mindegyike finom ízkülönbséget kínál, olyan variációkkal, mint a citrom, a szegfűszeg és a fahéj. Ezek mindegyike egyedi ízt kölcsönöz a recepteknek, az ételeknek. Az édes bazsalikom a legnépszerűbb és leggyakrabban használt fajta, a thai bazsalikomot pedig gyakran használják olyan receptekben, amelyek ánizsszerű ízeket igényelnek.

A bazsalikom növényeket könnyű gondozni bent és kint egyaránt. Gazdag talajban, teljes napsütésben kifejezetten jól fejlődnek, és az ültetéstől számított 60-90 nap után betakaríthatók. A bimbózó fejeket ajánlott levágni, amikor a növény eléri legalább a 15 centiméteres magasságot, hogy így bokros maradjon.

Bazsalikom vásárlásakor érdemes keresni az élénk zöld levelekkel rendelkezőt, amelyek épek! Ízét legjobban akkor élvezhetjük, amikor friss, de ha túl sok van kéznél, és szeretnénk későbbre megőrizni, a leveleket nem szabad megmosni! Ehelyett nedves papírtörlőre kell őket rétegezni, ezután pedig egy visszazárható zacskóba helyezni őket és így rakni be a hűtőszekrénybe, ahol legfeljebb négy napig eltartható. Ha a bazsalikomnak még mindig vannak szárai, helyezzük egy pohár vízbe, és fedjük le, mielőtt a hűtőszekrényben tárolnánk!

A bazsalikom egészségügyi előnyei

A bazsalikom az egyik legegészségesebb gyógynövénynek számít. Frissen használva édes, földes aromát áraszt, amely nemcsak a kellemes íz ígéretét jelzi, hanem a tápanyagok lenyűgöző listáját is. Ezek közé tartozik a K-vitamin, a zsírban oldódó vitamin, amely elengedhetetlen a megfelelő véralvadáshoz, az egészséges szív- és érrendszeri működéshez, illetve a csontok fejlődéséhez. A bazsalikom béta-karotinokat is tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok és segíthetnek megvédeni sejtjeinket a szabadgyökök által okozott károktól, valamint csökkentik a különböző betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák kockázatát.

A bazsalikom kiváló flavonoid- és illóolaj-forrás és ezek közé tartozik az esztragol, linalool, eugenol, szabinén, mircén és limonén, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy ezek az olajok antimikrobiális hatást fejtenek ki különféle baktériumok, élesztőgombák és penészgombák ellen. A bazsalikomban található egyéb figyelemre méltó vitaminok és ásványi anyagok közé tartozik a vas, a kalcium, a mangán, a magnézium, a C-vitamin és a kálium. A bazsalikom tápanyagtartalmával kapcsolatos további információkat láthatunk az alábbi tápértéktáblázatban:

Átlagos tápérték és vitamintartalom 100 g friss bazsalikomban

Kalória

23

Összes zsír

0,64 g

Telített zsír

0 g

Transzzsír

0 g

Koleszterin

0 mg

Nátrium

4 mg

Összes szénhidrát

2,65 g

Élelmi rost

1,6 g

Cukor

0,3 g

Fehérje

3,15 g

A-vitamin

264 µg

Kalcium

177 µg

C-vitamin

18 mg

Vas

3,17 mg

A bazsalikom kiváló flavonoid- és illóolaj-forrás.

Bazsalikomról készült tanulmányok

A Journal of Microbiological Methods nevű folyóiratban megjelent tanulmány a bazsalikomolaj hígított koncentrációban gyakorolt hatását tesztelte, számos gyakori, de súlyos multirezisztens baktérium ellen, köztük a Staphylococcus, az Enterococcus és a Pseudomonas. Az eredmények azt mutatták, hogy a bazsalikomban lévő bioaktív összetevők „erős gátló hatással” rendelkeznek a tesztbaktériumokkal szemben.

Egy másik, a Journal of Ethnopharmacology folyóiratban megjelent tanulmány a bazsalikom hagyományos használatát értékelte számos légúti betegség és a tuberkulózis tüneteinek enyhítésében, feltárva a bazsalikom lehetséges használatát a tuberkulózis tényleges tünetei ellen. A vizsgálati eredmények megerősítőek voltak, azzal a következtetéssel, hogy a bazsalikom felhasználható új és természetes tuberkulózis elleni kezelések kidolgozására. A bazsalikom vizes kivonatának hipoglikémiás hatását a Toxicology and Industrial Health folyóiratban megjelent tanulmányban tesztelték. Az eredmények azt mutatták, hogy antioxidáns aktivitása, valamint az alfa-glükozidáz és alfa-amiláz gátlására való képessége hasznos lehet a cukorbetegség szabályozásában. A bazsalikom, akárcsak a kakukkfű, még az otthonra vásárolt friss termékek biztonságát is segítheti. A Journal of Food Protection folyóiratban megjelent tanulmány szerint a termékek 1%-os bazsalikom vagy kakukkfű illóolaj oldatában történő mosása segített csökkenteni a fertőző Shigella baktériumok számát, amelyek bélkárosító hasmenést okozhatnak.

Szórakoztató tények a bazsalikomról

A bazsalikomot az ókori egyiptomiak és görögök balzsamozásra használták, és a gyász szimbóluma volt Görögországban, ahol „basilikon phuton”-nak nevezték, aminek jelentése: csodálatos, fenséges vagy királyi. A bazsalikomot az Ájurvédában is régóta használják, míg a zsidó folklórban úgy tartják, hogy növeli az erőt a böjt során.



Previous Új antibiotikumok keresése mesterséges intelligenciával
Next Vannak-e a természetnek jogai?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − kettő =