Erőfeszítések a veszélyeztetett növények érdekében


Erőfeszítések a veszélyeztetett növények érdekében
Hunyor
Olvasási idő: < 1 perc

Folytatódik a Visegrádi Erdészet és az ELTE Füvészkert közösen indított fajmegőrző programja.

A veszélyeztetett növények megmentésére irányuló programban olyan megmentésre szoruló növényfajok fennmaradásáért dolgoznak a szakemberek, mint a hóvirág, a pirosló hunyor vagy a magyar vadkörte.

A Pilisi Parkerdő számos természetvédelmi, élőhely- és fajmegőrzési projektje között kiemelt helyet foglal el a Visegrádi Erdészet Bertényi Miklós Füvészkertjében elindított, ritka vagy veszélyeztetett növényfajok megmaradását segítő, úgynevezett ex situ program.

Az eljárás lényege, hogy a természetes ökoszisztémával kapcsolatban nem álló, gyűjteményes kertekben szaporított növényeket több lépésben telepítik vissza eredeti élőhelyükre. A köztes lépcsőfokot az erdészeti arborétumok jelenthetik, amelyek a különböző fajok számára a természetes élőhelyükhöz leginkább hasonló állapotokat biztosítják. Így elkerülhetőek a növényeket ért sokkhatások. Hiszen az állandóan gondozott környezetből rögtön a természetbe kiültetett fajok sokszor nem képesek tolerálni a mostohább körülményeket, ezért hamar elpusztulnak.

Erőfeszítések - veszélyeztetett növények Magyarországon

Az aktív természetvédelem, ezen belül az ex situ növényvédelmi eljárások jelentősége az elmúlt években folyamatosan növekedett.

Korábban a passzív természetvédelem arra törekedett, hogy a veszélyeztetett területeket jogi úton nyilvánítsa védetté. Ma már elsősorban az aktív, cselekvő beavatkozásra helyezik a hangsúlyt.

A Bertényi Miklós Füvészkertben folyó program a kezdeti szakaszában tart, a kihelyezett védett fajok még csak harmadik vegetációjukat kezdik. Jó hír viszont, hogy a növények megmaradása szinte százszázalékos, a tavalyi esztendőben pedig már több faj virágzott és magot is érlelt – mondta el Némedy Zoltán, a Visegrádi Erdészet vezetője.

A botanikusok és erdészek közös célja, hogy a füvészkertbe telepített fajok stabil populációt hozzanak létre, és képesek legyenek a szaporodásra. Az eredményektől függően kezdődhet a program utolsó, de talán legizgalmasabb szakasza: a visszatelepítés. Ha az erőfeszítéseket siker koronázza, megkezdődhet az olyan kimondottan ritka, veszélyeztetett vagy teljesen eltűnt fajok visszatelepítése is, mint a farkasboroszlán vagy a papucskosbor.

veszélyeztetett növények - vadkörte
Vadkörte


Previous Az agyi kapcsolatok irányítása
Next Szeparációs szorongás kutyák esetében

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × kettő =