Fitofotodermatózis – bőrreakció, amit a füge is kiválthat


Fitofotodermatózis – bőrreakció, amit a füge is kiválthat
Olvasási idő: 2 perc

Kerti munka vagy a fűnyírás után nyaranta sokan tapasztalnak vágásos, körszerű vagy szabálytalan alakú, piros színű, égési sérülésre emlékeztető foltokat, amik égnek, esetleg fel is hólyagosodnak.

A füge mellett sok közönséges kerti növény levele, termése, gyökere vagy virága is kiválthat, az arra érzékenyeknél, ilyen reakciókat. De nem mindig egyszerű kideríteni, melyik növény a ludas. Nemcsak az ernyősvirágzatú növények érintése okozhatja– ilyen a petrezselyem, a zeller, a paszternák, a medvetalp, a vadrépa és az egyéb gyomnövények –, hanem a fűszernövények és a hüvelyesek, továbbá a rutafélék is, a lime, a citrom vagy a bergamott narancs, valamint a morácea fügefélék. Dr. Lengyel Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani- és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatóhelyettese szerint a tünetek megjelenéséért egy fényérzékenységet okozó anyag, a furokumarin a felelős. Ezt a növény leve, nedve tartalmazza és a napfény UV-A sugarainak hatására bomlik, aktiválódik, gyulladást okozva a bőrben. Mértéke többnyire attól függ, mennyi növénynedv ért minket, és mennyi ideig sütötte bőrünket a nap. A fitofotodermatózis tünetei 24 óra elteltével szoktak jelentkezni, majd két-három nap múlva rosszabbodnak, ami megijeszti az embereket.

Már az egyiptomiak is ismerték ezt a bőrreakciót, több ezer évvel ezelőtt fel is jegyezték, csak épp vitiligónak, azaz pigmenthiánynak gondolták.

Dr. Lengyel Zsuzsanna sokszor tapasztalta már, hogy nem egyszer kardvágáshoz hasonló, éles szélű tünetekkel érkeznek hozzájuk a betegek. Ez azután alakul ki, ahogy összevagdosta a bőrünket a növény. De az is lehet, hogy épp bizarr alakzatban jelennek meg a foltok, miután itt-ott a bőrünkhöz csapódott. A bőr ezeken a helyeken bepirosodik és ég, később fel is hólyagosodhat és bakteriálisan felülfertőződhet. Viszont a viszketés nem vezető tünet.

Ha sok növény között fedetlen karokkal és lábakkal kertészkedünk, akkor érdemes lemosni a bőrfelületet, ha egy növény nedve ránk kerül. Majd ruhával takarjuk be és kerüljük a napfényt, súlyos tünetek jelentkezése esetén pedig mindenképpen keressünk fel egy bőrgyógyászt! Ha például nagyobb területen vágunk füvet érdemes védőruházatot viselni. A fűkasza használatakor csúszásmentes talpú, merev bakancs, erős bőrből készült kesztyű, továbbá hosszú ujjú felsőruha és hosszú szárú nadrág viselése ajánlott. Emellett fontos az arcvédő, vagy legalább a szem védelmére alkalmas védőszemüveg is. Lehetőség szerint a kora reggeli vagy az esti órákban végezzük a munkát, amikor a fényerősség még nem annyira erős.

A krémekben található növényi olajok, illóolajok a bőrre kenve éppúgy előhívhatják a fitofotodermatózis tüneteit a nyári időszakban, mintha növények között kertészkedtünk volna. Ha valaki – miután érintkezett a növénnyel – a lime levét kenegeti az elváltozásra, számíthat arra, hogyha további napfény éri, akkor fokozott reakciója lehet. Tábortűzben is éghet furokumarint tartalmazó növény, aminek a pernyéje ugyancsak rászállhat az arcra vagy más testrészre. Ha ilyen esetben nem tud megmosakodni az illető, és másnap folytatja a kirándulást, aminek során nap éri, nála is előjöhetnek a tünetek.

Ha furokumarin tartalmú növényt eszünk, az is kiválthat reakciót a bőrön!

A nagy mennyiségben, táplálékkiegészítőként szedett zellerkapszula is okozhat problémákat, ha utána napfény éri a bőrt, ám ehhez sokat kell fogyasztani belőle. Fényvédő és naptej használatával ez elkerülhető. Enyhe tünetek esetén fontos az általános bőrfertőtlenítés, majd a nyugtató, panthenol-, vagy antihisztamin tartalmú habok, krémek alkalmazása. Súlyosabb tüneteknél már a szteroid tartalmú kenőcsök jönnek szóba. Ha a fitofotodermatózis a bőrfelszín több mint harminc százalékát érinti, akkor szisztémás, szájon át adott szteroidkezelésre van szükség. Mindeközben a gyulladt területet a nap elől védeni kell, illetve fontos fényvédőt alkalmazni. A gyulladás egy-két héten belül megszűnik, ha nem kiterjedten van jelen a bőrön. Egy barnán pigmentált folt marad utána, ami olyan, akár egy égési sérülés, hónapokkal később azonban ez is elhalványul.Previous Beazonosították több magyar uralkodó földi maradványait
Next A főemlősök mesterséges depressziója

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + kettő =