Zöldség, zöld úton: így működik a fenntartható mezőgazdasági szállítmányozás


Zöldség, zöld úton: így működik a fenntartható mezőgazdasági szállítmányozás
Olvasási idő: 2 perc

A fenntarthatóság nem trend, hanem az egyetlen elképzelhető jövő.

A téma fontossága szerencsére, a különböző médiumokon keresztül, eljut az emberekhez, akik készségesen „zöldítenek” is az életmódjukon. Ám igazán gyökeres változást az ipar nagyvállalati képviselőinek van lehetőségük elérni. A Schoeller Allibert már 60 éve mutatja az utat a körforgásos gazdaság felé vezető úton. Az igazán finom és szép zöldség érdekében, most górcső alá vettük szállítmányozási megoldásaikat!

A fenntarthatóság nem kifogás!

A növényi eredetű ételek arányának megemelése a táplálkozásunkban nemcsak egészségünk, de a környezetvédelem szempontjából is előnyös. Utóbbi szempont azonban csak akkor érvényesül, ha a jóhiszemű vásárló elé nem hely- és anyagpazarló, tengernyi csomagolási hulladékot termelő szállítási folyamat útján kerülnek a boltok polcaira a termékek. A környezetvédelem ugyanakkor nem jelenthet kompromisszumot a minőségben! A zöldségek, gyümölcsök, és egyéb, mezőgazdasági vagy kertészeti áruk törékeny minőségét a szállítás szélsőséges feltételei között is elsődleges feladat megőrizni. Kellett tehát egy megoldás, amely nem megalkuvást jelent a fenntarthatósági szempontok és a minőség megőrzése között, hanem mindkét érdeknek maximálisan megfelel.

Zöldség, zöld úton – fenntartható mezőgazdasági szállítmányozás

A többutas megoldások innovációja

Ez a megoldás egy hárombetűs rövidítés mögött rejlik. Az RTP (returnable transit packaging), azaz többutas tároló rendszer 50 évvel ezelőtti feltalálása valóságos zöld hullámot hozott a logisztikában – már akkor, amikor a környezetvédelem kérdése még nem is volt ennyire sürgető kérdés. A technológia egyik alapköve az újrahasználat: ezek a műanyag dobozok, tárolók, konténerek számtalanszor újrahasználhatók és számtalan iparágban hasznosíthatók. A hosszú élettartam mellett az RTP másik úttörő újítása az optimális visszaszállíthatóság volt. Ezek a csomagoló eszközök ugyanis, használat után kis méretűre összehajthatók. Akkor is kényelmesen elférnek a csomagtérben, ha a teherautót a célállomáson újabb rakomány várja. Ezzel pedig jelentősen csökken a környezetkárosító, időpazarló üresjáratok száma.

Megőrzi, ami a fán terem

Az érzékeny mezőgazdasági árucikkek szállításában kulcsfontosságú szerepe van az úgynevezett IBC tárolóknak. Az újabb három betű az intermediate bulk container angol kifejezést takarja, amelyet a legpontosabban talán köztes ömlesztettáru-tartályként fordíthatunk. A mezőgazdasági IBC tartály legnagyobb előnye, hogy sokoldalú és könnyen rakodható. Több más tárolóeszköz típus is alkalmazható azonban a mezőgazdaságban, például zöldséges és gyümölcsös rekeszek, ládák fedelekkel vagy épp klasszikus M30-as ládák.

A Schoeller Allibert IBC megoldásait fogyasztóként ismeretlen ismerősként, logisztikai szakemberként pedig régi barátként üdvözölhetjük. Nem a kereskedelem reflektorfényében tündökölnek, ám a „színfalak mögött” nagyon fontos munkát végeznek. Hármat közülük most névvel is bemutatunk.

Combo Fructus®

Összehajtható IBC tartályokból álló rendszer, amelyet a piac leghigiénikusabb zöldség- és gyümölcsszállító megoldásaként tartanak számon. Főként paradicsomszósz és gyümölcslé szállítására használják.

Maximus®1212

Nemcsak a zöldségek és gyümölcsök szállításában, de hűtőházi tárolásukban is megbízható és biztonságos partner. Egyedülálló „négyzsebes” kialakítása megvédi a terméket attól, hogy egymásnak gurulva ütközzenek, sérüljenek. Ellenáll a szélsőségeknek: védett az UV-sugárzástól és 100 százalékban fagyálló.

STRONG4FRESH®

A piacon jelenlévő, környezettudatos pooling megoldásokkal maximálisan kompatibilis termék, szellőztetővel ellátott falakkal és erős védelemmel. Géppel is tisztítható, így tökéletesen megfelel a HACCP elvárásainak. Az ellátási lánc teljes folyamata során jól hasznosítható.

Mi folyik az italgyártásban?

Akár a logisztikában, akár bármilyen más területen dolgozunk, pihenés közben jólesik egy-egy pohár finom, mértékkel fogyasztott, minőségi pezsgő vagy bor. Ezt az élményt azonban nem élhetnénk át túl gyakran, ha a palackok folyton áldozatul esnének a viszontagságos szállítási körülményeknek. A szállítmányozás nehézségei szerencsére nem akadályozzák, hogy időnként betekintsünk a szőlészet-borászat gazdag ízvilágába. Köszönhető ez a Schoeller Allibert magasan egymásba rakható, könnyen tisztítható, maximálisan biztonságos pezsgő és bor termékcsaládjának. Emeljük hát a poharunkat rájuk is!Previous A ritka betegségek, tünetegyüttesek akár szuperhőssé is tehetnek! 1. rész
Next Az ultra-feldolgozott ételek néma gyilkosok?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × öt =