Zajlik a Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztítása


Tisza - Zajlik a Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztítása
Olvasási idő: 2 perc

A magyar Tisza egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ártéri erdeje tisztul meg hétvégén a hulladéktól.

A PET Kupa szakemberei a a Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztítását végzik 2020. február 28. és március 1. között. A munkában most először a magyar vízügyesek meghívására több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz.

A Vásárosnamény és  Tiszaszalka határában található, súlyosan szennyezett területet 2018-ban térképezték fel a PET Kupa  hulladékmonitoringot végző szakemberei. Azóta rendszeresen szerveznek ide hulladékgyűjtő akciókat. A szervezők abban bíznak, hogy a mostani – minden eddiginél több résztvevőt és támogatót mozgósító – programmal egy újabb, jelentős lépést tesznek a kiemelt természetvédelmi jelentőségű terület megtisztítása érdekében. A takarítást a PET Kupát koordináló Természetfilm.hu Egyesület az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF),  a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (FETIVIZIG) és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSZGYSZ) együttműködésben szervezi. Az akcióhoz idén is csatlakozik a  Coca‑Cola Magyarország a Coca‑Cola globális alapítványa révén, így a „Hulladékmentes Tisza” projekt gondoskodik az önkéntesek utazásáról és ellátásáról.

Két év alatt 7 hektár Natura 2000-es erdő került megtisztításra.

Eddig összesen 7 tonna hulladékot távolítottak el a védett élőhelyről. A kiemelt folyami hulladék több mint fele – a vízügy és a PET Kupa önkénteseinek köszönhetően, – újrafeldolgozásra került. Az utolsó árhullámmal érkező műanyag áradatot a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság géplánca tartóztatta fel. Az ezt megelőző árhullámok azonban még akadálytalanul szennyezték a területet. Ezért van szükség a következő folyó- és ártéri erdő tisztítási beavatkozásra. A szakemberek február 28. és március 1. között a nemrégiben lerakódott hulladékot emelik ki, és az eddig el nem ért területeket tisztítják meg. Az eddigi tapasztalatok és a mozgósított, magas résztvevői létszám alapján újabb 3 tonna hulladék összegyűjtése várható.

A hulladék szakszerű kezelésében, elszállításában és hasznosításában a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, az NHKV Zrt. és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. működnek közre. A PET Kupa hagyományaihoz híven a takarítás során a szelektív gyűjtés, a válogatás és a tömörítés az egyik fő szempont. A megtisztított területről a hasznosítható anyagok – a közszolgáltatók segítségével – a hulladékhasznosítókhoz kerülnek, a műanyagok egy részét pedig a PET Kupa dolgozza fel. Az összegyűjtött és gondosan átválogatott hulladék fele a tapasztalatok szerint újrahasznosításra alkalmas. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jóvoltából egy ipari méretű bálázógép is bevetésre kerül. Tavaly a berendezés segítségével itt 12 000 db újrahasznosítható pillepalackot sikerült összepréselni 21 bálába, három nap leforgása alatt.

Köztudott, hogy a hulladék java része Ukrajnából és Romániából érkezik az áradások alatt.

A pillekönnyű PET-palackokat és vegyes kommunális hulladékot a Tisza és mellékfolyói hozzák magyar területekre. Ezért a vízügy szakemberei és a PET Kupa évek óta kutatják azokat az ukrán-magyar együttműködési lehetőségeket, amelynek eredményeként a környezetszennyezési probléma már a gyökerénél felszámolásra kerülhet. Az előző évek egyeztetései, kerekasztal eseményei után, idén már szoros szakmai kapcsolatok épültek ki kárpátaljai hulladékgazdálkodó és civil szervezetekkel, akik szintén részt vesznek az eseményen.

Az ártéri erdőtakarítással párhuzamosan jelenleg is zajlik az a kutatómunka, amelynek során a szakemberek a Tisza teljes hosszában – a forrástól a torkolatig – feltérképezik az aktuális hulladékhelyzetet, megvizsgálják, hogy pontosan mennyi műanyag halmozódott fel a különböző szakaszokon az elmúlt évtizedekben.

A helyszín két évvel ezelőtt:

Takarítás, szelektálást és feldolgozás 2019 telén:

 Previous Újabb világversenyen dobogósak az ELTE joghallgatók
Next Miért gyakoribb az Alzheimer-kór a nőknél?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 11 =