Újabb világversenyen dobogósak az ELTE joghallgatók


Újabb világversenyen dobogósak az ELTE joghallgatók
Olvasási idő: 2 perc

Harmadik helyen végeztek az Eötvös Loránd Tudományegyetem joghallgatói a Párizsban megrendezett Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyen.

Az Állam- és Jogtudományi Kar az utóbbi években egyre többet van jelen a nemzetközi versenyeken. A 2019-es nemzetközi perbeszédversenyen elért világgyőzelem után most alternatív vitarendezésben is kiemelkedően szerepelt az ELTE csapata.

A rangos megmérettetésen az elmúlt években is szép eredményeket értek el az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói, akik már kilenc éve megszakítás nélkül vesznek részt a Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyen. 2017-ben 12., 2019-ben pedig a 6. helyen végeztek. A győzelemhez azonban most kerültek a legközelebb, a csapatot idén kizárólag a végső győztes, az új-zélandi Aucklandi Egyetem csapata tudta megállítani.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce, ICC) immár 15. alkalommal rendezte meg február 6-12. között legjelentősebb ismeretterjesztő eseményeként a nagyszabású versenyt az ICC Mediációs Hét keretein belül. A cél, hogy a nemzetközi hallgatóság alaposan megismerje a mediációban rejlő lehetőségeket, egyben nemzetközi tapasztalatokat gyűjtsön az alternatív vitarendezés témakörében. Idén 66 egyetem csapata mérte össze tudását Párizsban több mint 150 mediációs ülés szimulációja során.

Az egyhetes verseny nívóját mutatja, hogy a korábbi évekhez hasonlóan több mint 500-an vettek részt rajta, nemcsak hallgatók, hanem mediátorok és mediációs szakértők is. Így az ülésszimulációk mellett a versenyzők a világ legkiválóbb szakembereivel tudtak beszélgetni, eszmét cserélni.

Az ELTE joghallgatók a selejtezők során a német Leibniz University Hannover, a cseh Masaryk University, a korábban dobogós helyezést elért brazil FGV Law School of São Paulo és a tavalyi döntős, kanadai York University diákjaival tárgyalt. A legjobb 16 közé bekerülve a csapatnak csak pár órája volt a felkészülésre az akkor kézhez kapott bizalmas információkat tartalmazó dokumentumok alapján. Ez óriási váltást jelent a selejtezőhöz képest, hiszen arra itthon három hónapon át készülhetnek a csapattagok. A nyolcaddöntőben az indiai NALSAR University of Law csapatával vívtak szoros küzdelmet. Majd a legjobb négybe való bekerülésért a Sofia University diákjait kellett legyőzniük. 

A döntőbe jutásért az ELTE csapata a tavalyi győztes új-zélandi University of Auckland versenyzőivel tárgyalt.

A kiegyenlített és szoros tárgyalást követően a bírák döntésének értelmében végül az új-zélandiak jutottak a döntőbe. Az ELTE csapata azonban magáénak tudhatta a történelmi jelentőségű 3. helyezést.

A csapat tagjai idén a következő ELTE joghallgatók voltak: Nagy Andrea, Papp Luca és Völgyesi André. Felkészítésüket Inzelt Éva egyetemi adjunktus és Hajas T. Boldizsár korábbi versenyző végezték.Previous Erősödött a tudományba vetett hit
Next Zajlik a Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztítása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + húsz =