Zugliget közlekedéstörténete


Az autentikus helyszínen, a tavaly megnyílt Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontban, az egykori lóvasúti végállomás felújított műemléki épületében megnyílt kiállításon a XII. kerület, pontoosabban Zugliget közlekedéstörténete elevenedik meg térképeken, archív fényképeken, járműmodelleken és eredeti tárgyakon keresztül.
Olvasási idő: < 1 perc

Időszaki kiállítást nyitott a Közlekedési Múzeum és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény „Az omnibuszok világától a 291-es buszig – Zugliget közlekedéstörténete” címmel.

A 2018. június 5-én nyílt új időszaki kiállítás a Lóvasút Kulturális Rendezvény Központban (1121 Budapest, Zugligeti út 64) kapott helyet. A kiállítás Zugliget példáján keresztül arra is rámutat, hogy a közösségi közlekedés fejlesztése milyen jelentős mértékben befolyásolja egy város, vagy városrész formálódását. A Közlekedési Múzeum múlt héten a Duna-hidak témájában nyitott új időszaki kiállítást, most a zugligeti villamosok kapcsán mutatja be a budapesti közlekedés fejlődésének komplex történeti aspektusait.

Az autentikus helyszínen, a tavaly megnyílt Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontban, az egykori lóvasúti végállomás felújított műemléki épületében megnyílt kiállításon a XII. kerület, pontoosabban Zugliget közlekedéstörténete elevenedik meg térképeken, archív fényképeken, járműmodelleken és eredeti tárgyakon keresztül. A XIX. században Budán erre közlekedett elsőként omnibusz, majd lóvasút azzal a céllal, hogy a kirándulók a városból gyorsabban és kényelmesen kiérhessenek a szabadba. A technikai fejlődés eredményeként a századfordulón már villamossal lehetett ide utazni. A környéken működik 1874 óta Európa harmadik fogaskerekű vasútja, 1949-től a Gyermekvasút (korábban Úttörővasút), valamint a volt villamosvégállomástól a János-hegyre tartó Libegő. Az 1970-es években megszüntetett villamos helyett a Moszkva tértől (ma Széll Kálmán tér) Zugligetbe trolibusz járatokat terveztek, azonban maradt a villamospótló, majd állandó jellegű – napjainkban mind sűrűbb – autóbusz.

Ezt a másfél évszázadot mutatja be a Közlekedési Múzeum és a Hegyvidék Helytörténeti Gyűjteményének közös kiállítása, mely 2018. szeptember 30-ig látogatható a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

Zugliget közlekedéstörténete

 Previous Higgs-bozon – közvetlen kapcsolódás a legnehezebb kvarkhoz is
Next Az elhízott kutyák olyanok, mint az elhízott emberek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =