Cseresznyefa az űrből


cseresznyefa az űrből
Olvasási idő: < 1 perc

Japán űrhajósok több száz cseresznye magot vittek 2008-2009-ben a nemzetközi űrállomásra, majd visszatérve Japán különböző részein (összesen 14 helyszínen) ültették el azokat óvodák közelébe.

Japán űrhajósok több száz cseresznye magot vittek 2008-2009-ben a nemzetközi űrállomásra, majd visszatérve Japán különböző részein (14 helyszínen) ültették el azokat óvodák közelébe.

A magok közül 265 darab a híres Gifu Buddhista szentélyben levő, közel 1250 éves fáról származik. Az űrbe vitt és nyolc hónap Föld körüli keringés után visszatért magok közül az egyiket a szentély közelében ültették el. Meglepő módon azt tapasztalták, hogy ez a cseresznyefa hamarabb szárba szökkent, mint más, azonos fajtájú cseresznyék, melyeket nem vittek fel az űrbe. A négyéves cseresznyefa már virágzik, ami azért is meglepő, mert ellentétes a természet menetrendjével. Hiszen ez a fa az ültetés után csak hat évvel később szokott virágozni.

Kaori Tomita-Yokotani a Tsukuba egyetem professzora szerint a fák korai virágba borulására nincs magyarázat. Az egyik feltételezés szerint a növekedést az erősebb kozmikus sugárzás gyorsíthatta fel, de hozzátette, hogy erre tudományosan nincs magyarázat. Ráadásul az „űr fa” virágainak 5 szirma van, míg „földi” társainak 30.

Japán űrhajósok több száz cseresznye magot vittek 2008-2009-ben a nemzetközi űrállomásra, majd visszatérve Japán különböző részein (14 helyszínen) ültették el azokat óvodák közelébe.

A kísérlet elsősorban nem tudományos jellegű volt, hanem egy oktató program része. Melyben azt szerették volna megmutatni a gyerekeknek, hogyan lesz a magból fa, miután visszatér a földre, mondta Miho Tomioka, a kísérlet szervező Japan Manned Space Systems (JAMSS) szóvivője. Természetesen most már sajnálják, hogy nem ültettek „kontrol” fákat sem, hogy összehasonlíthassák azokkal, melyek nem jártak az űrben.

 Previous A húsvéti nyúl eredete
Next Tizenéves lányok laboratóriumban kifejlesztett vaginával

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − hét =