Az épületek magassága befolyásolhatja döntéseinket


Az épületek magassága befolyásolhatja döntéseinket
Olvasási idő: 2 perc

Új kutatások azt mutatják, minél magasabban dolgozik valaki egy irodaházban annál nagyobb a hajlandóság benne a pénzügyi kockázatok terén.

Az emberek a befektetések terén általában pénzügyi menedzserekre, orvosokra és ügyvédekre támaszkodnak, de egy új tanulmány eredményei arra utalnak, hogy van egy szokatlan befolyásoló tényező is.

Egy sor kísérlet során a kutatók azt találták, hogy az irodaházak magasabb szintjein élő, dolgozó emberek hajlamosabb komolyabb pénzügyi kockázatokat vállalni. Sina Esteky, a Miami Egyetem üzleti iskolájának marketingtudományi professzora szerint ez azért lehetséges, mert az emeletek száma tudatalatti hatást gyakorol a hatalomérzetre és ez a magatartás érzés több kockázatot kereső magatartást eredményez.

Egy kísérleti tanulmányban a kutatók több mint 3000 fedezeti alapból származó adatot gyűjtöttek össze az egész világból, amelyek 500 milliárd dolláros vagyont jelentettek összesen. Korrelálták az alap volatilitás szintjét (az árfolyamok mozgékonysága, változékonysága) a cég irodaházban elfoglalt emeleti szintjével (elsőtől a 96. emeletig terjedt) és egy enyhe, de szignifikáns összefüggést találták az emeletek száma és az alap volatilitása között.

Esteky csapata olyan kísérleteket is végzett, amely során a résztvevőket arra kérték, hogy szerencsejáték fogadási döntést hozzanak mialatt egy magas épület üvegliftjén felfelé vagy lefelé utaznak. Azok a résztvevők, akik felmentek a 72. emeletre, nagyobb valószínűséggel választották a kockázatos fogadás lehetőségét. Akik lefelé mentek, inkább a konzervatív megoldásokat kedvelték és elégedettek voltak a mérsékelt nyereménnyel.

Egy másik kísérletben a résztvevők egy egyetemi épület földszintjén vagy harmadik emeletén voltak, miközben arra kérték őket, hogy tíz döntést hozzanak meg különböző kockázati és kifizetési szintekkel kapcsolatban. A kutatók ismét azt találták, hogy a harmadik emeleti résztvevők gyakrabban választottak kockázatos lehetőségeket, mint földszinti kollégáik. A viselkedés okainak jobb megértése érdekében a résztvevők egy sor befejezetlen szót fejeztek be, amely asszociációs feladat azt mutatta, hogy a harmadik emeleten lévő emberek nagyobb valószínűséggel hoztak létre hatalommal kapcsolatos szavakat.

Esteky szerint egy irodaház emeleti elhelyezkedése lehet az egyik oka annak, hogy egyes fedezeti alapkezelők hajlandóak befektetni kockázatos eszközökbe, mint például a Bitcoin és a kriptográfia. 

Bár ez a tanulmány csak a pénzügyi döntésekre korlátozódott, további tanulmányok azt is megmutathatják, hogy ez a tudatalatti hatása más szakemberekre is befolyással van-e, mint például az orvosok, akik a betegek kezelési terveit választják.

Ezek a megállapítások és esetleges következményei nyugtalanítóak lehetnek a fogyasztók számára, de jó hír, hogy a magassághatás eltűnt, amikor a résztvevők tájékoztatást kaptak arról, hogy az emeleti szint befolyásolja viselkedésüket, illetve a hatás akkor is eltűnt, amikor az emberek nem láthatták, hogy magasabb szinten vannak.Previous Michelangelo Dávid szobra
Next Mára már mítosz a méhkirálynő-effektus?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × négy =