A dühkitörések ötszörösére növelik az infarktuskockázatot


A dühkitörések ötszörösére növelik az infarktus kockázatát
Olvasási idő: < 1 perc

A dühkitörések ötszörösére növelik az infarktus és háromszorosára az agyvérzés kockázatát – derült ki amerikai kutatók elemzéséből.

A tudósok kilenc korábbi tanulmány adatait értékelték, amelyek több tízezer személyt kísértek figyelemmel – tudósított a BBC hírportálja a European Heart Journalban megjelent tanulmányról. Kiszámolták, hogy két órával a dühkitörés után ötször akkora lesz a szívinfarktus kockázata, mintha ugyanaz a személy nyugodt és kiegyensúlyozott lenne. Az agyvérzés esélye ugyanilyen esetben több mint háromszorosára nő. A dührohamok szívritmus-zavart is okozhatnak.

A tanulmány szerint különösen érzékenyek azok, akiknél már felléptek szív- és érrendszeri zavarok.

A dühkitörések ötszörösére növelik az infarktus kockázatát

A kockázati tényezők összeadódnak. Egyetlen dühkitörésnél viszonylag alacsony az akut szívproblémák kialakulásának veszélye. Ám akik gyakran dühbe jönnek, azoknál fokozódhat a kockázat – hangoztatta Elisabeth Mostofsky, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatója. Statisztikai számítások alapján tízezer alacsony kockázatú személyből, akiknek napi öt dühkitörésük van, 158-an szenvednek szívinfarktust.

Tízezer olyan személy esetében, akiknél fennállnak a szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezői – többek közt a cukorbetegség –, és napi ötször még dühbe is gurulnak, a kutatók 657-nél számoltak szívinfarktussal. A kutatók szerint az még nem világos, hogy a harag megnyilvánulásai miért növelik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Korábbi tanulmányokra utalnak, amelyek szerint a pszichológiai stressz felgyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást. Tehát érdemes figyelni az érzelmekre.Previous Képek az egyik legmélyebb óceáni árok élővilágáról
Next Egyedülálló adatokat gyűjtöttek a magyar kutatók

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =