A fehérjeműködés szabályozásának szerkezeti háttere


A fehérjeműködés szabályozásának szerkezeti háttere
Olvasási idő: < 1 perc

Az amerikai Structure szakfolyóiratban jelent meg az ELTE TTK Biokémiai Tanszék munkatársainak közleménye.

A fehérjeműködés szabályozásának szerkezeti háttereEbben egy kalciumion-függő, membránkötő fehérjecsalád, az annexin egyik tagjának molekuláris szintű szabályozását tárták fel. A szerkezeti biológia egyik legtekintélyesebb folyóiratának hasábjain először jelentek meg az ELTE kutatói által elért eredmények. A kutatás hazai és svéd együttműködéssel valósult meg.

A Nyitray László egyetemi tanár vezette kutatócsoport elsősorban fehérje-fehérje kölcsönhatások kialakulását és szabályozását vizsgálja. A kutatócsoport korábban is eredményes volt a tumor metasztázisok és a melanómák kialakulásában szerepet játszó S100A4 fehérjék szerkezeti vizsgálata terén elért eredményeiket tekintve. A most megjelent közlemény megosztott első szerzői Kiss Bence posztdoktor és Ecsédi Péter doktorandusz voltak.

Az eredmények tükrében pontosabb képet kaphatunk arról, milyen molekuláris szintű változások történnek a fehérjék működésének szabályozása során. Az annexin fehérje vizsgálata kitűnő modellnek bizonyult a két legfontosabb fehérje-szabályozási mód, a reverzibilis foszforiláció és a regulációs fehérjék kötődése kiváltotta szerkezeti változások kimutatására. Az eredmények azt mutatják, hogy mindkét mechanizmus a szerkezeti dinamika megváltoztatásán keresztül szabályozza az annexin működését, ami valószínűleg általánosítható sok más fehérjére is.

Az annexin és az S100 fehérjék patológiás jelentőséggel is bírnak, mivel szerepet játszanak számos tumoros és gyulladásos megbetegedésben, ezért potenciális gyógyszercélpont molekulák, és szerkezetük részletesebb megismerése jelentősen segítheti a jövőben a gyógyszerfejlesztési kísérleteket.Previous Könyvajánló - a matematika szeretetéért
Next Az egyik legnagyobb magyar hídtervező: Feketeházy János

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizenhat =