HORIZON 2020 projekt


HORIZON 2020 projekt - TUDOMÁNYPLÁZA - Mi, magyarok
Olvasási idő: 2 perc

Először nyert el konzorciumvezetőként ELTE-s kutatókból álló csapat HORIZON 2020 projektet.

Az ELTE Természettudományi Karán 2018. november 27-29. között tartották az Európai Unió által támogatott ENeRAG projekt hivatalos nyitórendezvényét. Az ELTE kutatócsoportja a Finn Földtani Intézettel és a Milánói Egyetemmel együttműködve, igen szoros versenyben 2018 áprilisában 481 másik benyújtott pályázattal, maximális pontszámot elérve, egyetlen magyarként került a nyertesek közé a H2020-Widespread-Twinning program keretében.

A 2018. október 1-jén indult ENeRAG (Excellency Network Building for Comprehensive Research and Assessment of Geofluids) program célja, hogy nemzetközi kiválósági hálózatépítés révén erősítse az ELTE kutatási és innovációs kapacitását a felszínalatti fluidumok területén. A projekt futamideje három év, a támogatás teljes összege közel 1 millió EUR, melyből az ELTE-re 475 250 EUR esik.

Ennek érdekében az ELTE konzorciumvezetőként együttműködik a Finn Földtani Intézettel és a Milánói Egyetemmel. A projekt szakmai felelőse Mádlné Szőnyi Judit egyetemi docens, az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék oktató kutatója, aki korán felismerte a medence alapon működő felszín alatti vízáramlási rendszerek jelentőségét. Majd az új szemléletet rögtön meghonosította az oktatásban, miközben bekapcsolódott a nemzetközi kutatásokba is. 

Mádlné Szőnyi Judit szerint az azért nyerhették el a pályázatot, mert egy nagyon jó szakmai csapat pályázott.

„Mindenki tudta, mi a dolga, és azt maximális szinten elvégezte. Jó volt együttműködni a külföldi partnerekkel is, így sikerült olyan tématervet benyújtani, mely valós EU szintű hiányosságra hívja fel a figyelmet. Arra, hogy a felszín alatti vizek, a geotermális fluidumok és a hidrotermális fluidumok jelenleg elkülönült kezelése nem teszi lehetővé összefüggéseik feltárását. A javasolt dinamikus megközelítés a jövőben alapot jelenthet a készletek összehangolt feltárására és kiaknázására. Abban, hogy ezt a témát be tudtuk nyújtani, újító szemléletünk és korábbi eredményeink egyaránt szerepet játszottak.”

A hároméves projekt elindulását 2018. november 28-án Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese jelentette be. Kovács József egyetemi docens, az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék vezetője, valamint Juha Kaija, a GTK (Finn Geológiai Szolgálat) képviselője és Corrado Camera (az UMIL képviselője) köszöntötték a megjelenteket, majd Mádlné Szőnyi Judit egyetemi docens, a konzorcium vezetője ismertette a projekt szakmai hátterét és céljait.

Az ENeRAG innovatív gondolata a különböző eredetű felszínalatti fluidumok együttes, dinamikus rendszer szintű vizsgálata, mely alapvetően meghatározza a vízgazdálkodás, a geotermikus energiahasznosítás és az ásványi nyersanyagok feltárásának és hasznosításának lehetőségeit, és hozzájárul a kinyerésükre alkalmazott technológiák hatékony fejlesztéséhez.

Fontos cél, hogy a kutatási eredmények és gyakorlati alkalmazásuk összekapcsolódjon a szakmai partnerek igényeinek figyelembevételével, ezért a rendezvényen az ipari partnerek, köztük a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a PannErgy képviselői is bemutatkoztak, majd a résztvevők az egyes témaköröket kerekasztal-beszélgetések formájában is megvitatták. 

A konzorcium legfőbb törekvése, hogy a kapacitásfejlesztés és a hálózatépítés révén az ELTE a geofluidumok terén kiválósági központtá fejlődjön.Previous Advent mikor és miért?
Next Amerika nagy kérdése: Füllenteni kellene a szülőknek a Mikulásról?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − három =