A mesterséges édesítőszerek kockázatosak


mesterséges édesítőszerek
Olvasási idő: < 1 perc

Egy új kanadai kutatás szerint a mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével.

A kanadai Manitoba Egyetem kutatói a mesterséges édesítőszerek hosszú távú, káros hatásait vizsgálva 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy 400 ezer ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapultak. A tanulmányok közül 7 készült a klinikai tesztekre jellemző véletlenszerű kontrollcsoporttal, ezekben 1003 embert követtek átlagosan 6 hónapig.

A mesterséges édesítőszerek szintetikus úton előállított szerves vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő. És, amelyekkel tabletta, por, illetve folyadék formájában találkozhatunk.

A mesterséges édesítőszerek kockázatosakA mesterséges édesítőszerek már egy jó ideje támadások kereszttüzében állnak, hiszen nem egy cikk jelent már meg rákkeltő, illetve hizlaló mellékhatásaikról. De eddig nem volt konkrét bizonyíték. A mostani elemzésből azonban kiderült, hogy a mesterséges édesítőszerek (aszpartam E-951, szacharin E-954, aceszulfám-K E-950, ciklamát E-952 stb.) használata nem okozott súlycsökkenést, viszont a hosszú távú megfigyelés alapján kapcsolatba hozták őket a súlygyarapodás és elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével.

Bár emberek milliói használnak rutinszerűen mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt egyértelmű a testsúly kordában tartásában – mondta el Ryan Zarychanski, az egyetem társult professzora. Meghan Azad, az egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője óvatosságra intette a mesterséges édesítőszereket használókat mindaddig, amíg a szerek hosszú távú hatásait teljesen fel nem térképezik. Azad és csoportja már egy új kutatáson dolgozik a manitobai Gyermekkórház Kutatóintézetében. Azt vizsgálják, hogy a gyermeket váró anyák mesterségesédesítőszer-fogyasztása hatással van-e a megszületett gyermekek súlyára, anyagcseréjére és bélbaktérumaira.Previous Élő vagy élettelen? A kutyák emberien észlelik
Next Panorámafelvételek a Nemzetközi Űrállomásról

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 10 =