6. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál


6. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Olvasási idő: < 1 perc

A magyar közönség ismét nagy érdeklődéssel kísérte a 6. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált.

Rengetegen voltak kíváncsiak idén is a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeire január 27. és február 2. között.

A 6. alkalommal megrendezett Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) számára a Cinema City Aréna mozi adott otthont. Magyarország egyik legnagyobb, legrangosabb filmes eseményének, fesztiváljának díjnyertes filmjei pedig lenyűgözték a nézőket és a zsűrit is.

A filmes világ, a művészeti élet, a sajtó elismert szereplőiből álló rangos magyar és nemzetközi zsűri, valamint diák- és nyugdíjas zsűri hat kategóriában szavazott a legjobb filmekre és döntött a díjakról.

A kategóriák fődíjas filmjei.

Harc a szabadságodért: Waad al-Kateab, Edward Watts: For Sama-Kislányomnak, Samának. Harc az identitásodért: Janus Metz, Sine Palmbech, Heartbound-Szív a szívvel. Harc a gyermekedért: Ellen Fiske, Ellinor Hallin, Scheme Birds- Elveszett csókák. Harc az álmaidért: Alessandro Cassigoli, Casey Kauffman Pillangó – Butterfly.

Fiatal filmesek rövidfilm versenye: Emilia Sniegoska, 19.91.

Magyar verseny: Kis Anna, Csak családról ne.

Különdíjak

Harc a szabadságodért: Hassan Fazili: Éjszakai vándorok-Midnight Traveler. Harc az identitásodért: Beryl Magoko Újra nő-In Search. Harc a gyermekedért: Luke Lorentzen, Család azéjszakában-Midnight Family. Harc az álmaidért: Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen, Belépés csak férfiaknak – The Men’s Room.

Magyar verseny: Ugron Réka, Fiam, Julian.

Közönségdíj: Alex Holmes, Maiden – Szűzkéz.

A nemzetközi diákzsűri díját Ellen Fiske, Ellinor Hallin, Scheme Birds-Elveszett csókák című filmje kapta.

A nyugdíjas zsűri Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen, Belépés csak férfiaknak – The Men’s Room című filmjét díjazta.

Az életműdíjat Szalai Györgyi és Dárday István filmrendezők kapták.

A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel vannak hozzánk, a meztelen valóságot mesélik el. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A 2020-as BIDF versenyfilmjei ismét egyediek, átütőek voltak, művészi megfogalmazásban tabukat döntöttek.

Az évről évre jelentősen növekvő nézőszám jól tükrözi, az emberek egyre jobban kíváncsiak arra, mi történik ma a nagyvilágban.

<p

 Previous A csökkentett deutériumtartalmú víz daganatellenes hatású
Next A koronavírus és a kialakult járványügyi helyzet tárgyilagosan

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − három =