Csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben


Csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben
Olvasási idő: < 1 perc

Kutatók szerint aggasztóan fogynak a rovarok és a pókok a németországi erdőkben.

Ezért pedig az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős, így a szakemberek paradigmaváltást sürgetnek a földhasználati szokásokban. Ezzel szeretnék megóvni a lepkék, bogarak és repülő rovarok természetes élőhelyét.

A kutatók 2700 különböző fajba tartozó több mint egymillió rovarra és pókra vonatkozó adatokat gyűjtött be három németországi régió több száz füves területéről és erdőségéből 2008 és 2017 között. Az eredmények jelentős csökkenést mutattak a fajok sokszínűségében és egyedszámában a füves területeken és az erdőkben egyaránt.

Több közelmúltbeli tanulmány is bizonyos rovarfajok, például a háziméh jelentős hanyatlásáról számolt be, különösen a fejlett gazdaságú országokban. Más rovarok ugyanakkor, úgy mint a házilégy és a csótány felemelkedőben vannak. A rovarok hanyatlásának általános okaként a mezőgazdasági termelést, a rovarirtó szerek használatát és a klímaváltozást jelölik meg a kutatók.

Több közelmúltbeli tanulmány is bizonyos rovarfajok, például a háziméh jelentős hanyatlásáról számolt be, különösen a fejlett gazdaságú országokban.

A mostani vizsgálat azt sugallja, hogy bizonyos rovarfajok a kihalás felé tartanak.

A Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa, Sebastian Seibold szerint a rovarok eltűnése létező probléma, és talán jóval szélesebb körű, mint azt korábban vélték, tekintve, hogy például az erdőségek rovarpopulációi is hanyatlanak. A kutató úgy gondolja, aggodalommal kell tekinteni arra a jelenségre, hogy a csökkenés nem csupán az intenzív termelésnek kitett területeket érinti, hanem a védetteket is. Ami azt jelenti, hogy azok a térségek, amelyekre a biológiai sokféleség őrzőiként tekintünk, valójában már nem képesek ellátni a feladatukat. 

Ráadásul a rovarok megfogyatkozása jelentős hatással van az egész ökoszisztémára is. Mivel táplálékként szolgálnak sok madár, kétéltű, denevér és hüllő számára, továbbá központi szerepet játszanak a növények beporzásában.Previous Kutyákat használnak régészeti leletek feltárására
Next Ki az Év Természetfotósa 2019-ben?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − egy =