Kutyákat használnak régészeti leletek feltárására


Kutyákat használnak régészeti leletek feltárására
Fotó: Denis Lovrović
Olvasási idő: < 1 perc

Különleges kiképzésben részt vett kutyákat használnak horvát archeológusok régészeti leletek feltárására.

A három belgajuhász, Panda, Sattwe, Mali és egy németjuhász kutya, Arwen, öt időszámításunk előtti 8. századi sírhelyet szagolt ki. Észleltek már korábban feltárt sírokat is 2015 óta Drvisica és Karlobag településeken, a horvát tengerparthoz közeli Velebit-hegységben. Vedrana Glavas, a zárai (Zadar) régészeti kutatások vezetője és Andrea Pintar, a horvát hegyimentő szolgálat (HGSS) nyomkereső kutyáinak kiképzője a régészeti leletek felfedezéséről írt tanulmányukban elsőként számoltak be olyan kutyákról, amelyeket „biológiai detektorokként” használnak a régészetben.

Drvisica településen öt feltárt sírból négyben találtak emberi maradványokat, amelyeket szénizotópos kormeghatározással és régészeti leletanyag-elemzéssel az időszámítás előtti 8. és 1. századra datálnak a régészek.

A leleteket „vak keresés” és „kétszeres vak keresés” módszerrel fedezték fel.

A „vak keresésnél” a kutyák és a vezetőik nem tudják, hol a sír, a régészek vezetője azonban feltételezi azt. Míg a „kétszeres vak keresés” esetében senki sem tudja, hol kell keresni. A sírhely nem látható a föld felszínén, és nem lehet tudni, merre találhatók a nyomra vezető szagok. A kutyákat minden esetben megszokott sorrend nélkül, véletlenszerűen engedik a vizsgált területre.

A kutatások megmutatták, hogy a különleges kiképzésben részt vett kutyák akkor is kiszagolják az emberi maradványokat, ha azok nagyon kis mennyiségben vannak a feltárandó területen, ez esetben a 3000 éveseket is. A régészet vezetője szerint a meszes talajnak köszönhető az, hogy megmaradtak a szagok. Így a kutyák a szagot követik, de nem azonosítják a holttest pontos helyét, ezért elemezni kell a munkájukat, és figyelembe kell venni a különböző geológiai adottságokat is.

Bűnügyek feltárásban már mindennapos az emberi maradványokat kereső kutyák használata. De nem gyakori, hogy az ilyen kutyákat történelmi sírok felderítésére használják.Previous Merre vezetett Ötzi, az ősember utolsó útja?
Next Csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 19 =