A kutyák képesek kiszagolni a babérhervadás nevű betegséget


Cobra, a 3 éves Belga Malinois arra lett kiképezve, hogy kiszagolja a Laurel wilt betegséggel fertőzött fákat, még azelőtt, hogy a látható tünetek megjelennének. Ő és 2 holland juhászkutya megtalálják a tünetmentes, de fertőzött egyedeket. Ha egy beteg fát találnak, akkor leülnek mellé, jelezve, hogy beteg fát találtak. Fotó: Lara Cerri - Times
Cobra, a 3 éves Belga Malinois arra lett kiképezve, hogy kiszagolja a Laurel wilt betegséggel fertőzött fákat, még azelőtt, hogy a látható tünetek megjelennének. Ő és 2 holland juhászkutya megtalálják a tünetmentes, de fertőzött egyedeket. Ha egy beteg fát találnak, akkor leülnek mellé, jelezve, hogy beteg fát találtak. Fotó: Lara Cerri - Times
Olvasási idő: 2 perc

A Floridai Nemzetközi Egyetem kutatói keresőkutyák segítségével azonosították az avokádófák közül az úgynevezett babérhervadás (Laurel wilt) betegségétől szenvedő fákat.

Julian Mendel, Kenneth G. Furton, és Dr. DeEtta Mills egy lehetséges megoldást találtak a külföldön komoly problémát jelentő és a mezőgazdaságot fenyegető babérhervadás problémára. A tanulmány szerzői szerint nagy kérdés, hogy az általuk megoldásnak nevezett módszer mennyire hatékony.

A cikk írása közben videókat találtunk arról, hogy keresőkutyákat és drónokat együtt már 2015-ben alkalmaztak a beteg fák kereséséhez, így viszont kérdés, hogy miért gondolják a külföldi kutatók azt, hogy a módszer hatékonysága kérdéses, hiszen minimum három éve segítségül hívják a kutyákat és a drónokat, akik láthatóan kiemelkedő segítséget nyújtanak.

A tanulmány a szagfelismerő kutyák mezőgazdaságban betöltött szerepéről szól, amely a babérhervadás nevű betegségre adott gyors szagfelismerő reagálást elemzi.

A babérhervadásnak nevezett kór csak az Egyesült Államokban több mint 300 millió nemes babér fa megbetegedéséért és pusztulásáért felelős. Az egyik leginkább érintett fa az avokádó, amely a citrusfélék mögött Floridában a második legelterjedtebb fafajta a faültetvényeken. A betegség, a szüreti évszakokban, pusztító hatással van a dél floridai mezőgazdaságra.

Ha a fák egyszer megfertőződtek az idegen nyelven Laurel wilt kórként emlegetett betegséggel, a tapasztalatok szerint hamar ki is pusztulnak. Ha a külső tünetek (hervadt szárak és levelek, sötét csíkok a leveleken) már megjelentek, akkor nagyon nehéz megakadályozni a babérhervadás terjedését. Egészen mostanáig nem volt életképes és költséghatékony megoldás a korai diagnózis megállapításához.

A Laurel wilt kór egy agresszív, invazív faj – a redbay ambrosia bogár (sajnos nem találtuk a magyar nevét, a szerk.) – káros tevékenységének következménye, amely eredetileg Ázsiából származik és, amit akaratlanul hurcoltak be Amerikába a kezeletlen facsomagolóanyagokkal.

Mint a legtöbb betegségnél, a korai felismerés meggátolhatja a kór széles körben való elterjedését. A keresőkutyák (szimatkutyák) bevonása reményt ad az avokádó iparágnak ezzel a rémes, egész ligeteket tönkretevő kórral szemben.

Ezeket a kutyákat arra tanítják és képzik ki, hogy kiszagolják a babérhervadás korai jelenlétét. Ilyen, szagfelismerő kutyákat jelenleg is használnak a bűnüldözés során, az eltűnt emberek megtalálásához, vagy drogok, fegyverek és lőszerek kereséséhez. De a kutyákat még segítségül hívják az olyan invazív fajok felderítéséhez, mint a Réti imola, a Barna fa kígyó, a Kaliforniai üregteknős és különböző rákos megbetegedések kimutatásához.

Ezeknek a kutyáknak a kifinomult szaglórendszere rendkívüli módon érzékeli a különböző szagkoncentrációkat. A kutatók azt gondolják, hogy megfelelően irányított kiképzéssel ezek a kutyák a természetes adottságaikat használva segíthetik az avokádó ipart.

A tanulmány során 229 kísérletet végeztek nyomkereső kutyákkal és az állatok mindössze 12 hamis riasztást jeleztek. Megfigyelték, hogy az ilyen típusú kutyák rendkívül kiemelkedő teljesítményre alkalmasak még zord időjárási viszonyok (meleg és magas páratartalom) mellet is. Azt is bizonyították, hogy a kutyák képesek kiszagolni az olyan mezőgazdasági betegségeket, mint a Laurel wilt kór és hasznos segítséget nyújthatnak annak korai kiderítésében is.

A kutyák értékes szolgálatáról Mills így nyilatkozott: „Ez eddig a legjobb módszer, amely képes érzékelni a beteg fákat, még a látható tünetek előtt. A régi mondás, miszerint a kutya az ember legjobb barátja, túlnyúlik a személyes kötődéssel bíró gazda és oktató kapcsolaton, hiszen mindennap látható az izgalmuk, amikor az ligetekbe mennek „dolgozni”. Úgy tűnik az ember legjobb barátja megmentheti az avokádó ipart”.Previous Az elhízott kutyák olyanok, mint az elhízott emberek
Next Plágiumkereső szoftver ingyenesen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =