Rövid hírek a tudomány világából


Hírek a tudomány világából
Olvasási idő: 2 perc

Néhány rövid hír, amelyről még nem tudunk többet, de már most érdemes vele foglalkozni:

Az „éhség hormon” blokkoló segítheti a szerzett cukorbetegségek gyógyítását és az anorexiát

A tudósok nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy a ghrelin nevű hormon gátlása az elhízás megelőzésének kulcsa lesz. De a ghrelin nem vált be súlycsökkentő gyógyszernek. Ám most, hogy felfedezték az első molekulát, amit a test természetesen állít elő, amely blokkolja a ghrelin hatását, új út nyílik meg más betegségek például a cukorbetegség és az anorexia kezelésére.

 

Több nemzet egyetértésével 16 évig  tiltják a halászatot a Jeges-tengeren

Kilenc ország és az Európai Unió arra a megállapodásra jutott, hogy legalább a következő 16 évre betiltják a kereskedelmi célú halászatot a sarkvidéki területeken. A 2017. november 30-án aláírt paktum lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megértsék a régió tengeri ökológiáját és az éghajlatváltozás lehetséges hatásait mielőtt a halászat elterjedtté válna.

 

Semmit sem érnek a koleszterin-tesztek

A standard koleszterinszint-értékelés rossz teszt a szívbetegségek kockázatának mérésére állapították meg a múlt hónapban kardiológusok egy amerikai konferencián. A koleszterin helyett egy Apolipoprotein B néven ismert vérfehérje (apoB) az, amely valóban tükrözi az artériák fenyegetettségét az orvosok szerint. Kimutatták, hogy a legmagasabb apoB-értékkel rendelkező betegek több szívrohamot, stroke-ot és más kardiovaszkuláris eseményeket szenvednek el az elkövetkező években, mint a legalacsonyabb értékkel rendelkező embertársaik.

 

A tudományos zaklatás is valóságos jelenség

A #metoo mozgalom hatására kiderült, hogy a szexuális zaklatás és zaklatás sokféle területen – köztük az egyetemeken – továbbra is növekedni fog és egyre több áldozat meri elmondani a történeteit. A nők több mint fele tapasztalt zaklatást tudományos tanulmányai során. Ez a viselkedés számos okból elhomályosítva maradt: félelem, lemondás és elfogadás.

 

Tengeri tehén borjú született Franciaországban

Az újszülött manáti október végén született, körülbelül 15 kg-mal, és azóta anyja, Lolita gondoskodása alatt áll. A hatéves anyának ugyan ikrei születtek, ami igen ritka a manátusz-félék között, de a kis tehén ikertestvére gyenge volt, és megfulladt. A manátusok hosszú terhességgel, jellemzően 12 hónap hozzák világra utódjaikat. Az anya a vízben kezd szülni, majd az első lélegzetvételhez a felszínre vezeti az utódot. A borjú általában egy órán belül úszni kezd.

Tengeri tehén borjú született Franciaországban

 Previous Száznegyven évre is kitolható az emberélet hossza
Next Az őskori nők sokkal erősebbek voltak, mint a mai sportolók

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 1 =