Lepkék éjszakája a nyíregyházi Sóstói-erdőben


Lepkék éjszakája a nyíregyházi Sóstói-erdőben
Olvasási idő: 2 perc

Akár 200 lepkefajt, köztük tizenhat ritka, védett rovart is láthatnak az érdeklődők pénteken a Lepkék éjszakája elnevezésű rendezvényen a nyíregyházi Sóstói-erdőben.

Lepkék éjszakája a nyíregyházi Sóstói-erdőbenSzigetvári Csaba, a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület projektvezetője elmondta, hogy az éjszakai lepkeles június 20-án 21 órakor kezdődik, a résztvevők a Tölgyes és a Siklós utca sarkáról indulnak az erdőbe a különleges élményt ígérő programra.

A fás területen fénycsapda segítségével vonzzák majd közel az éjjeli pillangókat és más rovarokat, amelyeket közelről, biológus szakember segítségével nézhetnek, vizsgálhatnak meg az érdeklődők. A nem mindennapi éjszakai erdei túra nemcsak az ismeretterjesztést szolgálja, hanem tudományos felmérés is az éjszaka aktív erdei élőlényekről – tette hozzá Szigetvári Csaba. A tapasztalatok szerint a lepkék többsége ugyanis este 11 és éjjel 2 óra között repdes leginkább a fás területen.

A 370 hektáros Sóstói-erdőben a korábbi felmérések szerint mintegy 200 lepkefaj élhet. Köztük tizenhat ritka, védett faj is van, például a vörös rókalepke, amelyet hosszú idő után idén tavasszal láttak újra a fák között. Egyetlen egyed természetvédelmi értéke ötvenezer forint. Korábban kis rókalepke is élt a 120 ezres szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely északi szélén elterülő erdőben, de az utóbbi időben már nem találkoztak vele a biológusok. Annak a fajnak is ötvenezer forint a természetvédelmi értéke.

Ugyancsak drága rovar a farkasalma lepke és a gyászlepke is, amely szintén ritka a Sóstói-erdőben. Értékes faj továbbá a fás területen élő kardoslepke, a fecskefarkú lepke, a fakó gyöngyházlepke, a kis fehérsávos lepke, valamint a nagy rókalepke is, melyeknek természetvédelmi értéke példányonként 10-10 ezer forint.

A védett fajok közé tartozik a kis tavaszi araszoló lepke, a C-betűs lepke, a nappali pávaszem, a citromlepke, az atalanta lepke, a vörös szemeslepke és a kis színjátszólepke is. Ezeken a lepkefajokon kívül pókhálós lepkét, közönséges tűzlepkét, erdei szemeslepkét, hajnalpír lepkét, nagy ökörszemlepkét, fehérpettyes álcsüngőlepkét, bogáncslepkét, kacsafarkú szendert, erdei busalepkét, bengeboglárkát, sőt sakktáblalepkét is láthatnak a lepkék éjszakáján az érdeklődők péntekről szombatra virradóra a nyíregyházi Sóstói-erdőben.

Fotó: Antiopa – Farkasalma lepkePrevious Stroke - mikrohullámú sisakkal diagnosztizálnak
Next Fúrás nélküli fogszuvasodás kezelés?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 18 =