Az őskori nők sokkal erősebbek voltak, mint a mai sportolók


A mai sportoló nők is erősek, de nincsenek olyan erősek, mint az őskori nők, akik napjaikat a gabona betakarításával és őrlésével töltötték.
Olvasási idő: < 1 perc

A mai sportoló nők is erősek, de nincsenek olyan erősek, mint az őskori nők, akik napjaikat a gabona betakarításával és őrlésével töltötték.

A Science Advances című folyóirat új tanulmánya szerint az az átlag nő, aki a földművelés korszakának első 6000 évében élt, erősebb felső karokkal rendelkezett, mint a mai női evezős bajnok. A korábbi kutatások általában alulbecsülték az őskori társadalmakban élő nők fizikai munkájának valódi természetét és mértékét.

Ebben a tanulmányban a kutatók egy CT szkennert használtak az élő nők kar- és lábszárának elemzésére, és összehasonlították azokat a közép-európai nőkével, akik 7400 és 3500 évvel ezelőtt éltek. Az élő nőket úgy választották ki, hogy egy sor fizikai aktivitási szintet képviseljenek, ami tartalmazott futókat, evezősöket, futballistákat és több ülő életmódot folytató személyt.

A kutatók azt találták, hogy a korai neolitikus csontvázaknak (a nők, akik 7400 és 7000 évvel ezelőtt éltek) a mai női sportolókhoz hasonló erősségű lábaik voltak. De az őskori női karok 11-16 százalékkal erősebbek voltak, mint a vizsgált sportolók karjai.

A bronzkori nők (4300-tól 3500 évvel ezelőtt) 9-13 százalékkal erősebbek voltak karban, mint a mai evezősök, de 12 százalékkal gyengébb lábszáraik voltak. A kutatók azt gyanítják, hogy a korai nők jobb kar ereje a mindennapi munkából származik, amelyet valószínűleg talajműveléshez, kézműves betakarításhoz és gabona őrléséhez használtak. A nők valószínűleg részt vettek az állatok eledelének és vízének feldolgozásában, a tej és a hús feldolgozásában, valamint az állati nyersbőr és a gyapjú textíliákká történő átalakításában. Az eke feltalálását megelőzően az ültetést, a talajmegmunkálást és a betakarítást is ők végezték.

 

 Previous Rövid hírek a tudomány világából
Next A Down-szindróma szinte teljesen megszűnt Izlandon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizennyolc =