A Magyar Tudomány Ünnepe az akadémián


A Magyar Tudomány Ünnepe az akadémián
Olvasási idő: 2 perc

A novemberi hónap a tudomány ünnepe. Nem csak azért, mert november 3. a magyar tudomány ünnepe, hanem azért is, mert  november 10. a tudomány világnapja.

Idén megújult a Magyar Tudomány Ünnepének tudomány-népszerűsítő előadás-sorozata Tudományünnep+ néven. Ebben az évben 11 alkalommal, vadonatúj pódiummal várják az érdeklődőket este 18.00 órai kezdettel általában az MTA Székház, Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.). A 30 perces előadások után az esték házigazdái az előadóval és a közönséggel együtt összegzik, értelmezik és fűzik tovább az elhangzott gondolatokat.

Az előadások a közvéleményt leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel dinamikus stílusban, megújult környezetben. Az első előadók egyike Dr. Rácz András, DGAP tudományos főmunkatárs az ukrajnai háborúról tartott előadást.

De a későbbiekben szó lesz még

az energiaválságról, a klímaváltozásról, a magyarok honfoglalás előtti történelméről, a magyar kutatónőkről, a látás visszaállításának lehetőségeiről, az élővilág sokféleségének jelentőségéről vagy a jövő élelmiszereiről.

Ma este 6 órától Zimborás Zoltán beszél a kvantumszámítógépekről, amik már életünk részei és alapjaiban változtatják majd meg az informatikáról alkotott fogalmainkat.

Az energetikával, megújuló energiaforrásokkal két esti előadás és egy egész napos program is foglalkozik. Aszódi Attila nevét mindenki ismeri Magyarországon, akit egy cseppet is érdekel az atomenergia. Szerda este 6 órától ő fog beszélni arról, hogy az utóbbi évben kialakult energiaellátási válság zárójelbe teszi-e a klímavédelmi célokat.

Csütörtökön délelőtt 9 órától szintén a Díszteremben a Tudomány és Parlament rendezvényére érkeznek különféle hazai energetikai intézmények vezetői. Előadásaik középpontjában itt is az ellátásbiztonság áll. Aki a megújuló energiaforrásokról és a nem kevésbé fontos energiatárolásról szeretne többet megtudni egy vegyész szemszögéből, annak Janáky Csaba csütörtök esti előadását ajánljuk. A Tudományünnep+ rendezvényére itt regisztrálhat

Kik hívták magukat magyarnak a honfoglalás előtt? Kik és hol beszéltek magyarul? Hány magyarnak tekinthető politikai közösség létezett? – Mit tudunk, és mit nem tudunk eleinkről? E kérdések állnak Sudár Balázs történész előadásának középpontjában.

A héten három konferenciát is érdemes kiemelni a gazdag programból.

Az első a 10 éves lett a Higgs-bozon, ami kedden 14 órától zajlik. A Nagy Hadronütköztető ATLAS és CMS kísérletei 2012. július 4-én jelentették be a régóta keresett Higgs-bozon, a részecskefizika standard modelljének végső bizonyítékát adó különleges részecske felfedezését. Korszakalkotó jelentőségét mutatja, hogy 2013-ban az elmélet megalkotóinak ítélték a fizikai Nobel-díjat. Az elmúlt 10 év során mind a kísérleti, mind az elméleti kutatások jelentős lépéseket tettek a Higgs-bozon tanulmányozásán keresztül a mikrovilág pontosabb megértése felé. Hol tartunk ma és merre visz az utunk a természet megismerésében a ma elérhető legkisebb méret és legnagyobb energiasűrűség skáláin?

A Van új a NAP 3.0 alatt holnapi 10 órától kezdődő programja az agykutatás hazai frontvonaláról tudósít. Az MTA Neurobiológiai Tudományos Bizottsága ezúttal olyan kutatókat kért fel eredményeik bemutatására, akik a NAP 3.0 konzorcium fiatalabb generációját alkotják.

November 10-én a 800 éves Aranybulláról tudhatunk meg többet az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából megrendezett interdiszciplináris konferencián. Az Aranybulla és kora – a királyi rezidencia, az udvari kultúra, a gazdasági reformok és a genetikai vizsgálatok eredményei – mellett annak kései recepcióját mutatja be az irodalomban, a zenetudományban, a tankönyvirodalomban, a populáris irodalomban és a politikai gondolkodásban.

A Tudományünnep+ előadásaira a helyszín varázsa és a beszélgetések mellett azért is érdemes ellátogatni,

mert az előadások után az Akadémia Széchenyi téri székháza előtt méretes távcsöveikkel csillagászok gyülekeznek, és ha tiszta az égbolt, szívesen tartanak űrbéli idegenvezetést. Ha pedig valaki nem tud elmenni a rendezvényekre, mert elfogytak a helyek, a közvetítést, később pedig az előadás felvételét is meg lehet találni az MTA Youtube-csatornáján.Previous Globális Atomkvíz online vetélkedő
Next Folyamatos a digitalizáció a világunkban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + 18 =