Idős kutyáknak számítógépes játék


Idős kutyáknak számítógépes játék
Olvasási idő: < 1 perc

Az ELTE és a bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézet etológusai azt vizsgálták, hogyan segíthetnek az idős kutyákon a számítógépes játékok.

Az ELTE Etológia Tanszék Szenior Családi Kutya Program, valamint az bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézet kutatócsoport legújabb tanulmánya szerint, egy érintőképernyős tréning segítségével végzett rendszeres mentális stimuláció, segíthet az idős kutyák kognitív képességeinek szinten tartásában.

Az élethosszig tartó tanulás nem csak az emberek, hanem a kutyák számára is szükséges. A kutyák idős korukban is képesek a tanulásra, ráadásul a problémamegoldó, gondolkodást fejlesztő feladatok lassítják a szellemi leépülés természetes folyamatát. Mivel az idős kutyák mozgásszervi és egyéb egészségügyi problémái gyakran gátat szabnak a hagyományos, fizikai állóképességet igénylő tréningeknek hatékony alternatívát jelentenek a számítógépes játékok.

Az érintőképernyő segítségével végzett játékos tréning, mely egyszerű, jutalmazással kombinált számítógépes gondolkodtató feladatokkal helyettesíti a fizikai megterhelést segít fenntartani az idős kutyák szellemi frissességét.

„Ahogy a kutyák idősödnek, a gazdák egyre kevesebb kihívással állítják szembe őket, csökkentik a foglalkozások, tréningek számát és intenzitását. Ennek az a következménye, hogy az idős kutyákat alig érik pozitív mentális hatások” – magyarázza Lisa Wallis. „Az életkor előrehaladtával, az emberekhez hasonlóan, a kutyák dopamintermelése is csökken. Ezzel együtt romlik az emlékezőképesség és a motiváció. Azonban ez a természetes szellemi leépülés ellensúlyozható a kognitív képességek speciális tréningjével.”

Az érintőképernyő használata némi előtréninget igényel, azonban amint megtanulják, mi a titok nyitja, ők is megszállott játékosokká válnak. Az érintőképernyő használatát eddig fiatal kutyáknál vizsgálták, de sikerült bizonyítani, hogy az idős kutyák is pozitívan reagálnak a kognitív tréning ilyen formájára.Previous Az akusztikus tükrök veszélyesek a denevérekre
Next Sokan nem tudják mi a különbség! Ön, hogy van ezzel?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + 15 =