Olimpiai legek és magyar büszkeségek


Érdekességek az Olimpiáról.
Olvasási idő: 2 perc

Ahogy tegnapi cikkünkben ígértük, ma olimpiai legeket és magyar büszkeségeket mutatunk be.

Tudta ki a legfiatalabb aranyérmes? És a legelső magyar női olimpikon? Tartson velünk!

Legek az Olimpia történelmében

A legtöbb Olimpia Londonban volt.– A legtöbb Olimpia Európában volt, szám szerint 16. Európán belül London a csúcstartó, ugyanis 3 alkalommal zajlottak ott a játékok.

– A legkaotikusabb Olimpia Párizsban volt, 1900-ban. A versenyzők eltévedtek a maraton közben, a síkfutás pályája egy emelkedőn volt és a többi sportágban részt vevő sportoló is nehézségekkel küszködött, mert nehezen találták meg hol kell versenyezniük és mikor.

– A legfurcsább módon induló versenyző John Pius Boland volt, aki egyéni és páros teniszben lett bajnok, pedig eredetileg csak turistaként járt Athénban és az esemény hírét hallva jelentkezett.

– A legfurcsább jutalom címe az első, 1896-os Olimpiát illeti meg. A sportesemény támogatója, Georgiosz Averoff a lánya kezét és egymillió drachma hozományt ígért a maratoni futás győztesének azzal feltétellel, hogy görög nyeri a futást. A győztes görög lett, de már házas volt.

Marjorie Gestring a legfiatalabb olimpiai aranyérmes.
Marjorie Gestring

– Minden idők legidősebb olimpiai résztvevője Oscar Swahn svéd sportlövő, aki 65 és 72 évesen is érmet szerzett az ötkarikás játékokon.

– A legfiatalabb olimpiai aranyérmes mindössze 13 évesen az amerikai műugró Marjorie Gestring lett 1936-ban Berlinben.

– Az újkori Olimpia történetében a férfiak közül a legtöbb aranyérmet Michael Phelps amerikai úszó nyerte, aki összesen 14 aranyéremmel büszkélkedhet. Ebből hatot Athénban, nyolcat a pekingi Olimpián gyűjtött össze.

– Nőként és abszolút csúcstartóként tartják számon az olimpiai bajnok Larissza Latinyina szovjet tornásznőt, aki összesen 18 aranyérmet nyert három Olimpia alatt 1956-1964 között.

 

Magyar büszkeségeink

– Az első magyar olimpiai aranyérem Hajós Alfréd nevéhez fűződik, aki 100 majd 1200 méteres gyorsúszásban is maga mögött hagyta a mezőnyt a Pireuszi-öböl 12 fokos vízében, 1896-ban.

Elek Ilona olimpiai tőrvívó.
Elek Ilona

– A magyar sport első női olimpiai bajnoka Elek Ilona tőrvívó volt, aki 1936-ban Berlinben nyert aranyérmet.

– A magyar sportolók legeredményesebb Olimpiája az 1952-es helsinki volt, ahonnan összesen 16 arany, 10 ezüst és 16 bronzéremmel térhettek haza.

– Gerevich Aladár vívó nevéhez több kimagasló eredmény is kötődik. A magyar férfi sportolók közül ő vett részt legtöbb alkalommal Olimpiai játékokon (1936-1960). Összesen hét aranyérmet nyert, így nem túlzás azt állítani, hogy ő minden idők legeredményesebb magyar olimpiai bajnoka. Az utolsót 1960-ban 50 évesen szerezte, ezzel a legidősebb magyar aranyérmes is egyben.

– A női sportolóink közül a legtöbb olimpiai játékon Rejtő Ildikó tőrvívó vett részt. Öt Olimpián versenyezhetett 1960-tól 1976-ig, nem eredménytelenül, hiszen minden alkalommal dobogós helyezést ért el.

– A legtöbb olimpiai bajnoki cím női sportolóink körében Egerszegi Krisztina úszó és Keleti Ágnes tornász nevéhez köthető. Öt-öt aranyéremmel térhettek haza sportpályafutásuk alatt.

– A világ legidősebb élő olimpikonja Tarics Sándor, aki olimpiai bajnok vízilabdázóként írta be magát a sporttörténelembe 102 évével. 2016-ban májusában hunyt el.Previous A Nyári Olimpia újkori története
Next Cukorbetegség: oka a hibásan működő bétasejt-csomópont

2 hozzászólás

 1. Farkas Csaba
  2022/06/01
  Válasz

  Egy kis helyreigazítás, mivel a cikk megírása évében dőlt meg egy csúcs és sajnos csak mi bajaiak tudjuk és ismerjük leginkább a csúcstartót, aki maga mögé utasította Gerevich Aladárt. Mellesleg megjegyzem, hogy személyes, gyermekkori barátomról van szó, akire végtelenül büszke vagyok!
  Legtöbb olimpiai részvétel: Vereczkei Zsolt paralimpiai úszó!
  1992. Aranyérem
  1996. Aranyérem
  2000. Aranyérem
  2004. Bronzérem
  2008. Bronzérem
  2012. Bronzérem
  2016. Bronzérem
  Hét olimpián indult és mindegyiken dobogón állt, ebből háromszor aranyérmet szerzett. Emellett kétszeres VB és EB győztes is.
  Természetesen ez semmit sem von le Gerevich Aladár érdemeiből, de nyugton állíthatjuk, hogy számunkra Zsolt a magyar sporttörténelem legsikeresebb alanya.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 2 =