Történeti épületdiagnosztikai képzés indul a pécsi egyetemen


Történeti épületdiagnosztikai képzés indul a pécsi egyetemen
Olvasási idő: 2 perc

Az örökségvédelem területén új idők járnak.

Olyan szakmailag képzett, innovatív és holisztikus szemléletű, projektorientált szakemberekre van szükség, akik alaposan ismerik a történeti épületek diagnosztikai módszereinek elméletét és gyakorlatát. Ezt felismerve indítja el a pécsi egyetemen új képzését (történeti épületdiagnosztikai képzés) szeptemberben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, amely két különleges területtel egészíti ki a leendő szakemberek tudását. A tervezéshez használt Épület Információs Modellezést (BIM), valamint a roncsolásmentes vizsgálatokat érintő speciális modulokkal.

A történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs szak az épületrehabilitáció és az örökségvédelem területén dolgozó szakemberek számára nyújt speciális módszertani és műszaki, gyakorlati tudást. A négy féléves képzés lehetőséget biztosít, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a történeti és örökségvédelmi kutatások, a diagnosztikai vizsgálatok szakterületein. Továbbá jártasságot szerezzenek a műemlék-helyreállítási pályázatok, illetve az épületrehabilitációs beruházások előkészítésében, tervezési, kivitelezési folyamatában és lebonyolításában. Ezek mellett tudásukat a pécsi egyetemen akár az épített örökség témaköréhez kapcsolódó bármilyen szintű oktatás, képzés, illetve az épített örökséget bemutató, ismertető szakírói és médiatevékenység során is kamatoztathatják.

A történeti épületdiagnosztikai képzés, továbbképzés erősen fókuszál a felújítások gyakorlati problémáira.

A hallgatók azokat elemezve, a helyszínen, a felújításokban részt vevő, az adott technikában, technológiában jártas és kompetens szakemberek segítségével sajátítják el a tudást. Mint például az alapvető hagyományos és korszerű diagnosztikai, felmérési épületpatológiai, kutatási, helyreállítási módszereket. Ezeket az előkészítési, tervezési, kivitelezési, oktatási munkájuk során tudják hasznosítani.

Az országban egyedülálló módon a pécsi egyetemen a történeti épületdiagnosztikai képzés részét képezi a műszaki oldalt erősítő két markáns pécsi specialitás, a műemléki szerkezetek roncsolásmentes vizsgálata és diagnosztikája, valamint tervezési oldalról a BIM – az intelligens épületmodellezés modul.

„Hallgatóinknak lehetőségük van e két egyetemi kutatócsoport munkájába, a legfrissebb technikai háttér alkalmazási lehetőségeibe is bepillantást nyerni – mondja a képzésért felelős dr. Kovács-Andor Krisztián egyetemi docens. – A történeti építmények szerkezeteinek állapotértékelése, várható maradék élettartamának megállapítása, valamint élettartamának hatékony megerősítési, felújítási és karbantartási módszerekkel való meghosszabbítása egyre nagyobb jelentőséggel bír világszerte. Karunk ezért is aktív szereplője nemzetközi építészeti, történeti épületszerkezetekkel foglalkozó projekteknek. Szintén a nemzetközi kapcsolódást és a naprakész friss technológia használatát jelenti a BIM (Building Information Modeling). Amely várhatóan néhány éven belül meghatározó eszközzé fog válni az építészeti, mérnöki és kivitelezési vállalkozásokban. Karunk hét évvel ezelőtt a hazai felsőoktatási intézményeket tekintve az elsők között kezdte el a BIM oktatását. Hamarosan pedig egy jól felszerelt BIM-labort is létrehozunk.”Previous Idegenhonos tízlábú rákok Magyarországon
Next Orvosi képalkotás a globális világjárvány idején

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × egy =