A mazsorett eredete


A mazsorett eredete - cheerleader
Olvasási idő: 6 perc

A legtöbb ember a mazsorett szó hallatán ugyanazt látja maga előtt.

Menetelő, lábukat villantó, mosolygós, botforgató lányok csiniruhás csoportja, amint egy felvonuláson a zenekar előtt táncolva „masíroz”. De a mazsorett ennél sokkal több.

Először is a mazsorett (majorette) egy francia eredetű szó, a mazsorettek megjelenése pedig a fúvószenekarok első létrejöttének idejére vezethető vissza. A XIX. században a zenekarok karmestere használt botot a felvonuló zenekarok előtt a ritmus vezénylésére. Ezért is maradt meg a mai napig a köztudatban, hogy a mazsorettes lányok botforgató, menetelő lányok.

Sokan úgy gondolják, hogy a mazsorett és a botforgatás története csak feltevéseken alapszik. A legnépszerűbb történet szerint eredete a színes svájci zászlólengetéshez kapcsolódik, mely a hollandokkal érkezett meg Amerikába, amikor Pennsylvaniában letelepedtek. Egy másik feltevés úgy meséli, hogy Mississippi államból származik, mert a polgárháború után ott hívták mazsoretteknek a női atlétákat.

Ugyanakkor a mazsorett pontos definíciója olyan, tánc közben botot, pompont vagy zászlósbotot is használó lányt, illetve fiút jelent, aki egy koreográfiát mutat be egyedül vagy mazsorettcsoportban, fúvószenekar vagy egyéb zenei kísérettel, színpadon vagy menetfelvonuláson. Általában minden mazsorettcsoportban van egy „főmazsorett”, aki mindig az élen áll, vezeti a csoportot, valamint szólókat mutat be. Őt nevezik még kapitánynak vagy tamburmajornak is.

Az 1930-as években a felvonulás élén menetelő tamburmajor botforgatással színesítette a zenekarok menetét. De a botforgatás egyre bonyolultabbá vált, ráadásul később táncos lépéssekkel egészítették ki. Mindez persze hol máshol, mint Amerikában történt. A tamburmajorság egyedülálló, különleges dolog volt egy nő életében. Mivel a hölgyek ilyenkor végre fontos szerepet kaphattak, előre állhattak, vezetők lehetek és minden szem rájuk figyelt. Még akkor is, ha ez csak egy fúvószenekar irányítását jelentette. Így idővel a felvonuló csoportok népszerűsége és mérete is növekedni kezdett (főleg a nők körében). A botforgatás pedig nagyon népszerű amerikai szokássá vált, amit egyre bonyolultabbá tettek a nehéz táncos jellegű lépések és az összetettebb forgatások. Megtanulni egy ilyen koreográfiát magas szintű képzettséget és rengeteg gyakorlást igényelt és igényel ma is.

A mazsorettsport mára nemzetközivé, sőt világszintűvé nőtte ki magát.

A mazsorettsport mára nemzetközivé, sőt világszintűvé nőtte ki magát.

A mazsorettsport-koreográfiákban bot, pompon, zászlósbot használható úgynevezett kéziszerként. Bár újabban, a show kategóriában, bármely eszköz megengedett. A mazsorettsport szabályai a használt kéziszer, a korosztály és a létszám szerint kategorizálják a versenyeket. A legfiatalabb korosztály 8-11 éves korig a kadett, 12-14 éves korig a junior és 15 év fölött a szenior. Ha versenyre kerül sor, akkor az értékelés az alábbiak alapján történik: koreográfia, mozgástechnika és szertechnika. Nyílt versenyekre bárki benevezhet, aki az előírt szabályoknak megfelel. Például az Európa-bajnokságra a Magyar Mazsorett Bajnokság dobogósai nyernek kvalifikációt a Magyar Majorette Szövetségtől.

Az utóbbi időben, a mazsorett alapjaira építve, a twirling fejlődött világszínvonalú sportággá.

A twirling olyan sport, ahol a bot, mint sporteszköz a testen, a test körül és a levegőben forog, miközben táncos, gimnasztikai gyakorlatokat végez a versenyző. A repertoárban magas dobások és zsonglőrszerű botforgatási elemek vannak. A sportágban Európa- és Világbajnokságokat is rendeznek már több évtizede, szerte a világban. A versenyeken kötelező és szabadon választott elemekből összeállított kűrökkel, egyéni, páros és csoportos versenyszámokban lehet részt venni. Természetesen a lányokon kívül egyre inkább terjed a fiúk részvétele is e csodálatos sportágban. Több ága van, mint például a tánctwirling, sporttwirling ahol a kötelező elemek sorozatban, zenére történő bemutatása áll össze koreográfiává.

Az utóbbi időben, a mazsorett alapjaira építve, a twirling fejlődött világszínvonalú sportággá.

Összességében elmondhatjuk, hogy a mazsorett egy gyönyörű, de alul értékelt sport. A tánc és mozgás formájában az erő, a rugalmasság, a jó állóképesség, a szépség, az esztétika és a harmónia nyilvánul meg a bottal történő műveletek közben. Kézügyesség, folyamatosság, gyorsaság segítségével a test közelében, a test körül, valamint a bot levegőbe történő feldobásával és a bot forgatásához alkalmazott gimnasztikai mozdulatok végrehajtásával varázslatos show tárul a néző szeme elé. Ahol kihasználva teret és időt, a technikai tudás legmagasabb szintű alkalmazásával, a zene és a művészi hatás tudatos bevonásával jön létre egy feledhetetlen élmény. (A kéziszerekről a cikkben később bővebben is írunk. – a Szerk.)

A twirling magába foglalja a gimnasztika, a tánc, a műkorcsolya, a balett, valamint az összes sportág technikai ügyességét együttvéve. Ez a külső szemlélő számára rendkívül szórakoztató és izgalmas. Az igazi teljesítmény eléréséhez bonyolult ütemezésre és pontosságra van szükség, ami nem egyszerű feladat. A botforgatás, a jó fizikai kondíció mellett, teljes koncentrációt és koordinációt igényel.

Magyarországon rengeteg mazsorettcsoporttal találkozhatunk.

Ma már azt is elmondhatjuk, hogy megyei szinten majdnem minden városban legalább egy mazsorett egyesület található. Emiatt jelenleg több szövetség is működik az országban. A mazsorettveteránok szerint pedig nagyon is érezhetően jelen van a széthúzás az egyesületek között. Mindenki más-más kategóriákat, versenyszervezési rendet követ. Eltérők az előírások és a követelmények, ennek megfelelően a produkciók stílusa és színvonala is. Különböznek a külföldi kapcsolatrendszerek, ezért a nemzetközi versenyekre való kijutások lehetősége is eltérő.

Azokban a városokban, ahol egynél több mazsorett csoport működik és a csoportok nem egy szövetségen belül vannak, előfordul, hogy a csoportok nem fognak egy versenyen részt venni, se egymás ellen versenyezni (mivel a versenyek részvétele függ a szövetségekhez való tartozástól és az „A”- és „B”-kategóriás versenyzéstől is). Így nem is csoda, hogy gyakori a városon belüli utálkozás. Természetesen ezzel együtt jár az is, hogy a városban tartandó rendezvények átmennek egyfajta „otthoni” versenyzésbe, ami csak akkor elfogadható, ha nem teszi tönkre a rendezvényt látogató személyek szórakoztatását.

Minden mazsorettcsoport eldöntheti, akar-e és, ha igen, akkor melyik magyar szövetséghez csatlakozni. Érthető, hogy van olyan szövetség, mely kizárja, hogy tagjai más szerveződésekhez is csatlakozzanak. Egy-egy versenyen jellemzően csak az adott szövetség tagjai indulnak. Kisebb országos, megyei vagy területi versenyekre általában bárki nevezhet, akár külföldről is, de a nagyobb versenyek kvalifikációját bonyolítja, ki melyik szövetséghez tartozik.

Szerkesztőségi utánajárásunk eredménye szerint a legismertebb szövetség, a Magyar Mazsorett Szövetség, ami egy nonprofit, országos hatáskörű szakszövetség. Szlogenjükké vált a „Virtuozitás, Nőiesség, Karakter”. 2000. augusztus 5-én, Budapesten hozták létre a „táncsportág országos körben”, az azonos versenyszabályokon alapuló kiterjesztés céljából. Tagjai szinkronizált színpadi és menettánc-produkciókat adtak elő mazsorettbottal és pomponnal, illetve fúvószenei kísérettel. De versenykörülmények között és versenyszabályok alapján.

A mazsorettek segítői nemcsak a fúvószenekarok

A színpadi versenygyakorlatokat ma gépzenére mutatják be.

A szövetségnek több feladata is van, mint például kialakítani és szervezni a hazai versenyrendszert regionális és országos szinten. Évente egyszer megszervezni a Magyar Mazsorett Bajnokságot, úgy is, mint kvalifikációs versenyt. Versenyzőket és bírókat delegálni a nemzetközi fesztiválokra, versenyekre. Továbbá meghatározni a hazai versenynaptárt, megállapítani és aktualizálni a versenyszabályokat. A szövetség háromévente választott elnöksége öttagú. 2000-től 2008-ig Hegyesi István (nívódíjas táncpedagógus) volt az elnöke. 2008-tól Geisztné Gogolák Éva (az oroszlányi Hébé Tánc-, Képző- és Színművészeti Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője) lett a szervezet elnöke, ami így erőteljes fejlődésnek indult. Számos új tag csatlakozott, a nemzetközi színvonalhoz való felzárkózás érdekében és a magasabb szintű elvárásokat képviselve új vezetők, új szakemberek kapcsolódtak a munkába. Mára teljes az országos lefedettség.

A különböző szekciókban korosztályonként különböző, előírt szertechnikai, koreográfiai és mozgáselemeket kell a gyakorlatokba építeni. Felnőttképzés keretében mazsorettoktatói tanfolyam működik, évenként van bírói képzés és továbbképzés, rendszeres szakmai szemináriumok, így töretlen, folyamatos sportági fejlődés tapasztalható.

2004-ben öt nemzeti szövetség

(a Magyar Mazsorett Szövetséget is beleértve) hozta létre a Nemzetközi Mazsorett-Sport Szövetséget (International Association of Majorette-Sport). A sportág európai körben, azonos versenyszabályokon alapuló kiterjesztése céljából. Az alapítók Mgr. Jiři Necid (the Civic Association of Hranice, Csehország), Stanisław Rewieński (Stowarzyszenie Mażoretek Tamburmajorek i Cheerleaderek Polskich, Lengyelország), Hegyesi István (Magyar Majorette Szövetség), Ph Dr. Róbert Gréczy (Asociácia mažoretkového športu Slovensko, Szlovákia), Željka Banović (Savez mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske, Horvátország). Tagjai professzionálisan szinkronizált színpadi és menettánc-produkciókat adtak elő mazsorettbottal és pomponnal, de versenykörülmények között és versenyszabályok alapján.

Első elnöke 2004-2012 között Stanisław Rewieński volt, 2013-tól pedig Geisztné Gogolák Éva. 2008-tól új tagok csatlakoztak a nemzetközi szövetséghez (Ukrajna, Oroszország, Szerbia, Montenegró és Bulgária). A Bírói Bizottság és a Versenyzői Bizottság tagjai évente tanácskoznak, és 1-2 éves tervjavaslatot tesznek a sportág további útjára. 2013-ban Bosznia-Hercegovina, Görögország és Ausztria is csatlakozott a szövetséghez. Minden évben minimum egy találkozót tartanak a tagországok képviselői és évente több versenyt is rendeznek.

Több nemzetközi versenyen is megmérettethetik magukat a magyarok

Hazai versenyen 3-4 pontozó és egy technikai bíró, míg a nemzetközi versenyen 5-7 pontozó és egy technikai bíró alkotja a zsűrit. Hazai terepen a zsűrit országos és nemzetközi képesítéssel rendelkező bírók jelentik, a Bírói Testület jóváhagyásával. Nemzetközi szinten azon országok nemzetközi képesítéssel rendelkező bírói lehetnek zsűri tagok, akik versenyzőt delegálnak az adott versenyre.

A hazai és a nemzetközi bírók írásbeli és gyakorlati vizsgát tesznek, majd az egyéves gyakornokság után is évente kötelező szemináriumon vesznek részt. Ezzel is biztosítva a naprakész tudásukat.

Akik saját kedvükre, illetve a közönség szórakoztatására mazsoretteznek, esetleg belföldi és nemzetközi fesztiválokat céloznak meg, a versenyekre vonatkozó kötöttségektől mentesen készülhetnek. Hazánkban sok csoport működik önállóan is, de néhány fúvószenekar mellett is dolgoznak mazsorettek.

A mazsorettek segítői nemcsak a fúvószenekarok

Mivel a mazsorett alapfelszereltsége a bot, ezért annak megválasztása nagyon fontos a tökéletes szertechnika elvégzése érdekében. Kezdőknek ajánlott a gyakorló bot. Ezek krómozottak vagy színesek, súlyozva vannak és egyénre szabott méretekben lehet kapni őket. Magasabb minőséget képvisel a mazsorettbot, ami nemes acélból készült és fémes ezüstszínű. Ezek kétféle fehér választható gumifejjel kaphatóak. A twirling botok azok, amelyeket már a több éve versenyzők használnak, és a legtöbb tanár is ajánl. Lifelong botoknak is nevezik őket.

A tökéletes bot kiválasztása nagyon lényeges! A legjobb módszer az ideális bot hosszának megállapítására a következő. Egy mérőszalag segítségével mérjük le a nyak tövétől a leghosszabb ujj hegyéig a távolságot annál az embernél, akié a bot lesz. Ez a hosszúság egyenlő lesz azzal a hosszúsággal, ami a bot megfelelő mérete. Háromfajta twirling bot átmérő létezik: 7,9 mm, 10 mm, 12 mm. (A twirling tanárok választják ki, melyiket használják az oktatás során).

A botok kiegyensúlyozása szintén nagyon fontos szempont, nem hiába léteznek több méretben botvégek. Ugyanis a botokban alkalmazott súlyokat, arra használják, hogy a végek közti súlykülönbségeket a bot viselkedésének megfelelően beállítsák.

Miért is jó a mazsorett?

Egyszerű, mert örömet szerez mindenkinek. Annak is, aki csinálja és annak is, aki nézi. Hozzájárul a fiatalok testi, értelmi és esztétikai fejlődéséhez, segít a mozgáskultúra kialakításában. Készségfejlesztő hatása van, fejleszti a mozgáskoordinációt és segíti a helyes testtartás kialakítását. De emellett megtanulható a közös munka a csapatban dolgozás is, a fellépések pedig összekovácsolják a fiatalokat.Previous Vulkánkitörés előrejelzése
Next Mitől jó egy multimédiás mese?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + 18 =