9 meglepő barátság a történelemben


Az életünk legfontosabb kapcsolatainak egyike a barátság.
Olvasási idő: 4 perc

Akár ősellenségek vagy riválisok is lehettek volna. Lehettek egymás szöges ellentétei, és találkozásuk is valószínűtlen volt, a történelem folyamán sok híresség között mégis váratlan barátság alakult ki.

1. Harry Houdini és Arthur Conan Doyle

Miután megalapozta hírnevét mint szabadulóművész, Houdini azzal töltötte a karrierjét, hogy leleplezze az embereket hamis trükkökkel megtévesztő mágusokat. Conan Doyle, minden idők legracionálisabb detektívjének megteremtője ezzel szemben rajongott a paranormális jelenségekért, így Houdini egy ideig elrejtette Conan Doyle előtt a spiritiszták iránti érzéseit, és csak akkor bukott le, amikor az író felesége egy szeánszon úgy tett, mintha beszélne Houdini halott édesanyjával. Az automatikus íráson keresztül zajló „kommunikáció” során Lady Doyle egy keresztet rajzolt, holott Cecelia Weiss egy rabbi zsidó felesége volt, és oldalakat írt tele angolul, egy olyan nyelven, amit az elhunyt alig beszélt. Az események után Houdini szabályos háborút indított a paranormális ellen, amit a barátság sem élt túl.

A barátság nem zárja ki a szöges ellentéteket.
Arthur Conan Doyle és Harry Houdini. Forrás: laughinsquid.com

2. Marylin Monroe és Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald bizonyos értelemben Monroe-nak köszönhette üstökösként felívelő karrierjét, ugyanis ő intézte el, hogy felléphessen a híres Mocambo klubban 1955-ben. A tulajdonos nem akarta műsorra tűzni az énekesnő előadását (egyesek szerint a bőrszíne miatt, mások szerint egyszerűen nem tartotta elég nagy húzónévnek). Marylin közbelépett és megígérte, hogy ő maga is elmegy az előadásra, hogy azt az első sorból hallgathassa végig.. Ez nemcsak a show megrendezésére volt elég, hanem nagy médiafigyelmet irányított Ellára, aki onnantól fogva csak első osztályú szórakozóhelyeken lépett fel. A két nő arra is rájött, hogy mennyi közös vonásuk van. Fitzgerald szerint Monroe megelőzte a korát, az utóbbi pedig az ő dalait használta, hogy megtanuljon énekelni.

A barátság a faji előítéleteket is legyőzi.
Ella Fitzgerald és Marylin Monroe. Forrás: jazzfest.ba

3. Helen Keller és Mark Twain

Helen Keller, az író és politikai aktivista nemzeti hőssé és sokak számára inspirációvá vált, amiért a vaksága és siketsége sem akadályozta meg az alkotásban. Először 1894-ben, 14 évesen találkozott a nála 45 évvel idősebb Mark Twainnel, aki akkor már elérte pályája csúcsát, de nagy tiszteletet és megbecsülést érzett Helen iránt, aki legfiatalabb lányára emlékeztette. Nemcsak megértő és türelmes volt a lány speciális helyzetével kapcsolatban, hanem 1900-ban ő mutatta be Kellert az olajmágnás Henry Huttleston Rogers-nek, aki kifizette a Radcliffe College tandíját, hogy Helen tanulhasson és így ő legyen az első vak és siket ember, aki diplomát szerez.

Az igaz barátság esetén a korkülönbség sem probléma.
Helen Keller és Mark Twain. Forrás: huffingtonpost.com

4. Samuel Beckett és André az Óriás

Egy ír író és egy francia birkózó bemennek egy kocsmába… Úgy hangzik, mint egy vicc kezdete, de ez a valóság. 1953-ban a Nobel-díjas színdarabíró és költő, Beckett Franciaországba költözött és összebarátkozott a helyiekkel, főleg egy Boris Roussimof nevű bolgár bevándorlóval, aki az író kártyapartnere lett. Boris André nevű fia (aki később világhírű birkózó és A herceg menyasszonya című film egyik szereplője lett) óriásnövésben szenvedett, és mivel 12 évesen már elérte a 190 centis magasságot és a 120 kilós testsúlyt, nem engedték fel az iskolai buszra, mert nem fért el benne.  Beckettnek volt egy teherautója és némi szabadideje, ezért barátságos szomszédként több éven keresztül ő fuvarozta el André-t az iskolába. Már a karrierje beindulása után André gyengéden emlékezett vissza ezekre az utakra, és elárulta, hogy a sofőrjeként működő író és ő elsősorban a krikettről tárgyaltak az iskoláig.

Barátság az író és a birkózó között: ellentétek vonzzák egymást.
Samuel Beckett és André az óriás. Forrás: listverse.com

5. Martina Navritalova és Chris Evert

Teniszrajongóknak ismerős lehet a két sportóriás neve, akiknek kapcsolata egy, azon kevés barátság között, ami az éveken keresztül tartó rivalizálást is kiállta. 1973 és 1988 között 80 meccs keretében, közöttük 61 bajnoki döntőn versenyeztek egymás ellen. Annyira jóban voltak, hogy a versenyek után sokszor együtt utaztak a következő megmérettetésre, és egy 2010-es dokumentumfilmben elárulták, hogy sokszor hívják fel egymást az éjszaka közepén, hogy beszélgessenek, vagy éppen dupla randevúkra járnak partnereikkel. Navritalova ráadásul Evert édesanyját tartja az egyik legnagyobb rajongójának.

Riválisok között is kialakulhat szoros barátság.
Martina Navritalova és Chris Evert. Forrás: popmatters.com

6. Wolfgang Amadeus Mozart és Joseph Haydn

Önmagában semmi meglepő nincs abban, hogy két zenei géniusz megismerkedik vagy akár össze is barátkozik egymással, csakhogy a két komponista személyisége nem is különbözhetett volna jobban egymástól. A kozmopolita családban felnőtt exhibicionista csodagyerek Mozartnál Haydn nemcsak 24 évvel idősebb volt, de a paraszti származása és visszafogott karaktere is elválasztotta tőle. Ennek ellenére Mozart más kortársaival szemben sohasem kritizálta éles hangon Haydn-t, sőt, egyenesen Papának szólította, és még darabjai egy ciklusát is neki ajánlotta. Haydn a „legnagyobb általa ismert zeneszerzőnek” nevezte Mozartot, és többször játszottak együtt vonósnégyeseket az 1780-as évek Bécsében. Amikor Mozart 35 évesen meghalt, Haydn azt írta róla, hogy „az utókor a következő 100 évben nem fog ekkora tehetséggel találkozni”.

Az ellentétes személyiség sem akadály a szoros barátság kialakulásában..
W. A. Mozart és Joseph Haydn. Forrás: history.com

7. Mary Todd Lincoln és Elizabeth Keckley

Az amerikai polgárháború megpróbáltatásai alatt Lady Lincoln támogatást talált a fekete varrónőjénél, Elizabeth Keckley-nél, és a társadalmi hierarchiát is legyőző barátság alakult ki kettejük között. Keckley több évtizedes rabszolgaság után vásárolta meg a szabadságát 1855-ben, és Washingtonban nyitott jól menő ruhaüzletet. 1861-ben Mary Todd Lincoln személyes ruhakészítője lett, így bejárást nyert a Fehér Ház belső köreibe. Azon túl, hogy ügyelt a First Lady kifogástalan külsejére nyilvános szereplésekkor, bizalmasává és társává vált az utazásai alatt. Bár különböző körülmények között nőttek fel, sok közös tapasztalatuk volt: egy év különbséggel elveszítették a fiukat, és együtt gyászoltak Abraham Lincoln merénylete után. A kapcsolatuk akkor romlott meg, amikor Keckley leleplező könyvet írt a Fehér Ház életéről, ezért, a bocsánatkérés ellenére, soha többet nem beszéltek egymással.

A barátság a társadalmi hierarchiát is lebontja.
Mary Todd Lincoln és Elizabeth Keckley. Forrás: history.com

8. John F. Kennedy és Frank Sinatra

Amit tudunk az USA 35. elnökének és a dzsessz egyik legnagyobb hatású előadójának barátságáról, nagyrészt az FBI-nak köszönhető. Amikor a nyomozóiroda Sinatra maffiával való kapcsolatát vizsgálta, az is kiderült, hogy 1960-ban John és Frank egy hétvégét töltöttek Palm Springs-ben az utóbbi házában, majd együtt utaztak New Yorkba és Las Vegasba. A Kennedy-család az amerikai történelemre tett befolyását tárgyaló könyv szerint Joseph Kennedy állítólag a chicago-i maffiafőnök, Sam Giancana segítségét kérte a fia megválasztásához és az ügylet lebonyolításakor Sinatra játszotta a közvetítő szerepét – ezt a történetet egyébként a lánya, Tina is megerősítette. Amikor a Kennedy-kormány komoly erőforrásokat fektetett abba, hogy leszámoljon a bűnözéssel és a hozzá kapcsolódó szervezetekkel, az nem csupán a Giancanával való lehetséges összeköttetésinek vetett véget, hanem a Sinatrával ápolt barátságnak is.

Politikai érdekeket szolgáló barátság.
J. F. Kennedy és Frank Sinatra. Forrás: strangepolitics.com

9. J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis

Az utolsó meglepő barátság listánkban a fantasy műfajának két óriását fűzte össze. Először 1926-ban találkoztak, a Merton College angol tanszékén megrendezett összejövetelen, de akkor barátkoztak igazán össze, amikor az 1930-as években mindketten ugyanannak az irodalmi vitakörnek lettek a tagjai Oxfordban. A kapcsolatuk egyik sarokpontja a vallás volt: a katolikus Tolkien egy egyetemi beszélgetés alatt újra a kereszténység felé fordította a kétségekkel küzdő Lewist. Ezen kívül főműveik megírása alatt is kölcsönösen támogatták és inspirálták egymást, és néhány rajongónak még arra nézve is születtek elméletei, hogy különböző karaktereket egymásról mintáztak a könyveikben.

Barátság a sorok között.
C. S. Lewis és J. R. R. Tolkien. Forrás: vanglaini.com


Previous A festményhamisítás művészete
Next Az atomenergia pszichológiája

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 7 =