Étrend és egészség


PATHWAY-27 projekt
Olvasási idő: < 1 perc

A PATHWAY-27 projekt a bioaktív anyagok emberi egészségre és jólétre gyakorolt hatásait kutatja az emberi genomtól az élelmiszeripari pályáig.

Az európai országok minden évben milliókat költenek olyan betegségek kezelésére, mint a metabolikus szindróma, a szívbetegségek és a diabétesz. Megfelelő étrend alkalmazásával e betegségek rizikófaktorai kedvezően befolyásolhatók. Ez új lehetőségeket kínál olyan ízletes élelmiszerek előállítására, melyeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatása tudományosan bizonyított.

Az Európai Unió által a 7. keretprogramban támogatott PATHWAY-27 projekt célja a kiválasztott bioaktív hatóanyagok (DHA, BG, AC) használatával magas hozzáadott értékű élelmiszer-készítmények (tej, sütőipari és tojás termékek) kifejlesztése és étrendi ajánlások kidolgozása a fogyasztók számára, továbbá a felhasznált hatóanyagok lehetséges előnyeinek és hatásmechanizmusának jobb megértése. Azt kell mondjuk nagyon kár, hogy magyarul nincs meg az oldal tükörfordítása. Nem lett volna olyan nagy befektetés.

A projekt ajánlásokat készít a vonatkozó jogszabályok kidolgozásához, amelyeket az ipar eredményesebben tud alkalmazni. 

A projektben résztvevő magyar élelmiszer-technológiai intézet, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft., az élelmiszerlánc szereplőinek igényeit ismerő és képviselő partnerként, a létrehozott tudás átadásával, az eredmények széleskörű ismertetésével és az iparral, illetve a törvényhozókkal való rendszeres kapcsolattartással foglalkozó munkacsoportot irányítja. Továbbá részt vesz az útmutatók és ajánlások kidolgozásában, valamint a termékfejlesztés során az élelmiszerminták érzékszervi és fogyasztói értékelésében. (Az ő honlapjukon sincs semmi a PATHWAY-27 projekttel kapcsolatban és a többiekén sem.)

Az Adexgo Kft. a tejipari- és tojástermékek fejlesztéséért, míg az Adware Research Kft. a projekt adatmenedzsmenttel és biostatisztikai kiértékeléssel kapcsolatos feladatainak tervezéséért és végrehajtásáért felel. Emellett biztosítja saját fejlesztésű, validált, a hazai és nemzetközi hatósági szabályozásoknak megfelelő, nagy megbízhatóságú adatrögzítésre, tárolásra és nyomon követésre alkalmas adatmenedzsment rendszerét (Mythos) a projektben keletkező adatok összegyűjtésére és tárolására.

Mindez talán szép teljesítmény lehetne. Csak miért az látszik, hogy maguk a cégek sem büszkék rá?Previous Diplomamentő program
Next Előadások Amazóniáról a Néprajzi Múzeumban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − tizenkettő =