Előadások Amazóniáról a Néprajzi Múzeumban


Ismeretterjesztő előadások Amazóniáról a Néprajzi Múzeumban
Olvasási idő: < 1 perc

Amazónia történetét, élővilágát és művészetét is megismerhetik az érdeklődők a budapesti Néprajzi Múzeum ismeretterjesztő előadásain február 5. és április 30. között.

Amazónia felfedezése, „az indián” európai fogadtatása címmel Gyarmati János, a Néprajzi Múzeum munkatársa tart előadást február 5-én. Az előadás kitér arra is, miféle képzetek tapadtak a dél-amerikai indiánokhoz Európában a középkor végén és a felvilágosodás korában. Bankovics Attila, a Természettudományi Múzeum munkatársa február 19-én Amazónia élővilágát mutatja be a közönségnek – közölte az intézmény.

A Boglár-gyűjteménnyel ismerteti meg a hallgatóságot Főzy Vilma, a Néprajzi Múzeum munkatársa március 5-én. A Néprajzi Múzeum Amerika-gyűjteményének mintegy tizedét alkotja az a több mint 900 amazóniai tárgy, amelyekkel Boglár Lajos (1929-2004) gyarapította a múzeumot. A múlt évben egy közösségi kampány segítségével hagyatékának utolsó része is a Néprajzi Múzeumba került. Ezt mutatja be a március 5-én nyíló kiállítás.

A programsorozatban az amazóniai indiánok mindennapi világáról március 19-én, a vallásról és rituális tevékenységekről április 2-án, az őslakosok művészetéről április 16-án, az amazóniai indiánok 20. századi életformájáról április 30-án hallhatnak az érdeklődők Főzy Vilma előadásában.

A dél-amerikai szubkontinens közel felét elfoglaló Amazónia mind trópusi élővilága,

mind őshonos kultúrája okán sajátos helyet foglal el a Föld természeti régiói és emberi társadalmai között. A Néprajzi Múzeum Amazónia-gyűjteményének különlegessége, hogy legnagyobb részt tudományos kutatásokon alapuló gyűjtésből származik. Gazdag vizuális információkkal rendelkezik, ezért alkalmas arra, hogy az ott élő őshonos népek kultúrájáról hiteles és kerek képet adjon.Previous Étrend és egészség
Next A klímaváltozás megöli a Magellán-pingvinek fiókáit

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − öt =