A fűszeres étrend, a chili köthető a demenciához


A fűszeres étrend, a chili köthető demenciához
Olvasási idő: < 1 perc

A Dél-Ausztrália Egyetem új kutatása szerint a fűszeres étrend köthető a demenciához.

Egy 15 éves vizsgálatsorozatban (4582 fő 55 évnél idősebb kínai felnőtt) bizonyítékot találtak arra, hogy gyorsabb a kognitív hanyatlás, azoknál, akik rendszeresen 50 grammnál több chilit ettek egy nap. A memóriaprobléma még jelentősebb volt, ha a  fűszert szerető személyek vékonyak voltak.

Dr. Zumin Shi szerint a chili fogyasztása a korábbi vizsgálatokban a testtömeg és a vérnyomás szempontjából előnyösnek bizonyult. De most az idősek körében káros kognitív hatásokat találtak. Az egyetem epidemiológusa, Dr. Ming Li elmondta, hogy a chili-bevitel figyelése magában foglalta mind a friss, mind a szárított  erős paprikát, de az édes paprikát és a fekete borsot nem.

A chili az egyik leggyakrabban használt fűszer a világon és különösen népszerű Ázsiában. Kínában bizonyos régiókban, mint például Szecsuán és Hunan tartomány, minden harmadik felnőtt szinte minden nap fogyaszt fűszeres ételeket.

A kapszaicin a chili aktív összetevője, amely feltehetően felgyorsítja az anyagcserét, a zsírveszteséget és gátolja az érrendszeri betegségeket, de ez az első longitudinális vizsgálat, amely a kognitív funkciókat vizsgálta. Azok, akik sok chilit ettek, alacsonyabb jövedelműek voltak és alacsonyabb testtömeg-indexet (BMI) mutatta. Viszont fizikailag aktívabbak voltak a nem fogyasztókhoz képest. A kutatók szerint a normál testtömegű emberek érzékenyebbek lehetnek az elfogyasztására, mint a túlsúlyos emberek.

Gondolja meg kétszer mindenki, mielőtt hozzáadná a chili szószt vagy az apróra vágott jalapeno-t az étkezéshez!Previous Kétéltű pestist emlegetnek a tudósok
Next Oroszországnak előnyös lehet a globális felmelegedés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − 1 =