Dongók és virágok


Dongók és virágok
Olvasási idő: < 1 perc

Köztudott, hogy a poszméhek és más beporzók, meg tudják különböztetni, hogy mely növények biztosítják számukra a virágport, nektárt és melyek nem.

Dongók és virágokEddig azonban keveset tudtunk arról, hogy a virágok miként befolyásolják őket a döntéshozatalban. A londoni Queen Mary Egyetem Életbiológiai és Kémiatudományok tanszékének kutatói, azt tanították, hogy a poszméhek két vizuálisan tiszta etetőtípust különböztetnek meg. Az egyik tartalmazza az ételt, míg a másik nem. Azt találták, hogy a méhek gyorsan képesek voltak megtanulni, melyik a táplálékot tartalmazó típus, amikor az etetők vízszintesen helyezkedtek el. Azonban a méhek nem tudtak különbséget tenni az etetőtípusok között, amikor azokat a falon függőlegesen osztották szét és ilyenkor sokszor választották a rossz adagolótípust.

A kutatók biztosak abban, hogy a méhek egyformán képesek különbséget tenni a két bemutatott etető között mind a két helyzetben, viszont a méhek egyszerűen úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják ezt a függőleges elhelyezés esetén. A kutatók úgy vélik, hogy ez azért van, mert a réten általában olyan különböző fajtájú virágok nőnek egymás mellett, melyek kielégítőek és nem kielégítőek a méhek számára. A méheknek előny, ha csak azokat a hasonló virágokat látogatják, amelyek korábban megjutalmazták őket. Ezzel szemben a függőleges virágcsomók, mint például a virágzó bokrok és fák, virágjainak elrendezése általában tipikusan hasonló és nem szükséges nagy figyelmet fordítani a virágok funkcióira.

Dr. Stephan Wolf, a kutatás társszerzője szerint, ez egy ritka példa arra, hogy a méh képes megkülönböztetni a különböző virágokat, de a kiválasztásuk nem egyszerű. A tanulmány arra is fényt derít, hogy ezeket a képességeket a természetben meglepő módon lehet alkalmazni különböző táplálkozási helyzetekben.Previous Arányi Zoltán múmiája újra látható
Next Túl ügyetlen a Sony új okos szemüvege a fennmaradáshoz?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 2 =