A darazsak sokfélesége – milyen fajok élnek Magyarországon?


A darazsak sokfélesége – milyen fajok élnek Magyarországon?
Olvasási idő: 3 perc

Ahány darázsfaj, annyiféle alak, csíkozás és viselkedés.

Minden Magyarországon megtalálható darázsfaj kicsit más. Vannak olyanok is, amik ránk, emberekre nem veszélyesek, bár a kinézetük nem túl bizalomgerjesztő. Ahhoz, hogy kicsit bátrabban mozogjunk a darazsak világában, érdemes jobban megismerni őket. Egy kis odafigyeléssel ugyanis, nem kell rettegnünk tőlük, hiszen a profi segítség is rendelkezésünkre áll, ha olyan helyre fészkelnek, ahol nekünk már kényelmetlen a jelenlétük. A nálunk élő legelterjedtebb fajok:

Francia darázs

A francia darázs (Polistes gallicus) egy keskeny testű fajta. Jellegzetessége a gazdag sárga mustrázat és, hogy a legutolsó potrohszelvényének alja sárga. Általában 11-17 mm hosszú. A társas redősszárnyú darazsak családjába a Vespidae családba tartozik.

A virágnektáron és gyümölcsökön túl apróbb rovarok is szerepelnek az étlapjukon. Padlásokon sokszor találkozhatunk velük, de miattuk kevésbé kell aggódni, mert viszonylag békés természetűek. A tél beállta előtt a hímek és a dolgozók elpusztulnak.

Érdekesség náluk, hogy egyszerre több megtermékenyített nőstény kezd el dolgozni az új kolónia létrehozásán, de a folyamat végén csak egy maradhat. A kolónia már egy királynőtől fog származni. A többiek petéit a legerősebb megeszi.

Fészkük nem zárt, tehát az egyszerű szemlélő számára is láthatók a sejtek, amiket papírszerű anyagokból épít, többnyire megrágott fából. Pontosan emiatt hívják sárgafoltos papírdarázsnak is.

A francia darázs (Polistes gallicus) egy keskeny testű fajta.

Kecskedarázs

A Vespinae család tagja a kecskedarázs, ami a francia darázshoz képest tömzsibb, zömökebb testalkatú. Fullánkján nem található horog, így az többször is használható. Ez a faj zárt fészket épít, amibe már nem lehet belátni és, amiben több szinten helyezkednek el a sejtek.

Latin neve Vespula vulgaris. Előfordulási helye a mérsékeltövi területeken van, mint Európa, Ázsia és Kína. A fészküket szeretik fákon, bokrokon kialakítani. A kolóniát egy megtermékenyített nőstény hozza létre. A kifejlett rovarok mindenevők, a lárvákat azonban feldarabolt legyekkel, hernyókkal etetik.

Szaporodásuk ugyanúgy ősszel kezdődik, mint más darázsfajoknál, a leendő királynő, amely akár 2 cm-es is lehet, megtermékenyülve vonul hibernációba. Csak ő vészeli át a telet. Tavasszal éled fel, és ekkor kezdi meg a fészek helyének keresését, illetve a peték lerakását, naponta közel 300 petét rak. Miután kinevelte az első dolgozókat, ő maga csak a peterakással foglalkozik.

Kecskedarázs  A Vespinae család tagja a kecskedarázs, ami a francia darázshoz képest tömzsibb, zömökebb testalkatú.

Német darázs

A német darázs (13-14 mm hosszú) a kecskedarázs nagyon közeli rokona, eléggé hasonlítanak is. Megjelenésükben annyi a különbség közöttük, hogy a német darázsnak fekete foltok vannak a potrohán, a fején pedig három fekete pont található. A kecskedarázson ilyeneket nem találunk.

Latin neve Vespula germanica, a Vespidae család tagja. Európától kezdve (Skandináviát leszámítva) Ázsia nyugati felén át egészen Kínáig megtalálható.

Fészkét szereti a földbe helyezni, de a házak környékén, a padlásokon is szívesen tanyázik. Nyálával növényi rostokat kever össze és ebből készíti el a fészket. A különböző gyümölcsök és nektár mellett döghúst is fogyaszt, ezért nem túl higiénikus, ha rászáll az ételeinkre. Kisebb rovarokat is elkap.

Igazi lokálpatrióták, ugyanis a királynők nem szállnak messze a származási fészküktől. Ha a kertünkben volt fészke egy német darázs kolóniának, és nem sikerült kiirtani őket, akkor nagy valószínűséggel a következő év tavaszán is találkozni fogunk velük.

A német darázs (13-14 mm hosszú) a kecskedarázs nagyon közeli rokona, eléggé hasonlítanak is.

Lódarázs

Akkora, mint egy ló – szoktuk mondani a valóban nagy dolgokra. Nos, a lódarázs vagy latin nevén Vespa crabro rászolgált a nevére. Az előbb említett fajokhoz képes tényleg óriási. Ha csak elrepül mellettünk, akkor sem marad észrevétlen. Hát még a fészke…

Általában erdőkben, fákon építik fel hatalmas fészküket, de az emberhez közel is eléldegél padlásokon, kevésbé használt sufnikban. A YouTube-on félelmetes videókat is találunk a lódarazsak által birtokba vett kerti kis fészerekről. Ha van ilyen a kertünkbe, azt érdemes folyamatosan szemmel tartani, pláne ha hétvégi kertről van szó, nem az állandó lakhelyünkről!

A Vespidae családba tartozik. Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában is megtalálható. Ázsiáról eszünkbe juthat még egy rettegett faj, az ázsiai gyilkos lódarázs, ami előszeretettel gyilkol méheket. Sajnos már Franciaországban is megvetette a lábát, reméljük, hogy Magyarországra egy jó darabig még nem jut el. De vissza a mi lódarazsunkhoz! A lódarázs királynő természetesen nagyobb, mint a dolgozók. A királynő hossza elérheti a 35 mm-t is, míg a dolgozók csak 25 mm körül mozognak. Tehát, ők sem kicsik. Csak a dolgozók a fullánkosak, csípésük veszélyes, több mérget juttatnak az áldozatba, mint kisebb társaik. Aki allergiás a darázscsípésre, az nyáron mindig tartson magánál ellenszert, mert súlyos allergiás reakció is felléphet.

A lódarazsak rovarokkal etetik a lárvákat, amiket összerágva adnak oda nekik. A lárvák cserébe egy édes nedvet termelnek, amit elsődlegesen a királynő fogyaszt, de adódhatnak olyan körülmények (például huzamosabb ideig tartó cudar időjárás), amikor a dolgozók is kaphatnak belőle.

a lódarázs vagy latin nevén Vespa crabro rászolgált a nevére.

Akikkel még találkozhatunk…

Az eddig említetteken kívül megtalálható még Magyarországon a papírdarázs, a fürkészdarázs, a padlásdarázs, szász és osztrák darázs is. Hihetetlenül változatos a darazsak világa a fajokra nézve is. Megfelelő viselkedéssel, elővigyázatossággal és profi segítséggel megelőzhető, hogy komolyabb konfliktusba keveredjünk velük.Previous Sárga kokárdavirág - Ha szereted a természetet, ne ültess ilyet!
Next Párducmintás vértesharcsa a Hévízi-tóban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =