SZÉP MAGYAR KÖNYV DÍJ – Szakkönyvek – Rovartani kutatások


Prof. dr. Vig Károly tudományos közleményei, könyvei, előadásai számtalanszor bizonyították, hogy csodálatosak a rovarok, tanulmányozásuk érdekfeszítő és ebben mi, magyarok nagyon is élen járunk a rovartani kutatások tekintetében.
Olvasási idő: 3 perc

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum 2019-ben megjelent kiadványa, dr. Vig Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon című könyve elnyerte a SZÉP MAGYAR KÖNYV DÍJ-at szakkönyvek kategóriájában.

Először is, mitől nagyszerű ez a könyv? Prof. dr. Vig Károly tudományos közleményei, könyvei, előadásai számtalanszor bizonyították, hogy csodálatosak a rovarok, tanulmányozásuk érdekfeszítő és ebben mi, magyarok nagyon is élen járunk a rovartani kutatások tekintetében. Bár a rovarász elődök munkásságát csak nagyon kevesen ismerik, annak eredményeit mindnyájan élvezzük.

Az elmúlt évszázadok rovartani kutatásit bemutató könyv azoknak a rovaroknak megismeréséhez visz közelebb, melyek léte alapvetően áthatja mindennapjainkat. A szerző a Magyar Rovartani Társaság elnökeként, naponta találkozik a gyermekekben és a fiatalokban lobogó, a rovarvilág sokszínűsége iránti érdeklődéssel, ami sajnálatos módon előbb-utóbb kikopik, elutasításba fordul. 

A könyv a kezdetektől 1910-ig, a Magyar Entomológiai Társaság megalapításáig tekinti át hazai rovartani kutatások történetét.

Szakítva azzal a felfogással, hogy csak a legnagyobbak életútját ismerteti, a szerző a feledés homályából kutatók tucatjait emeli rivaldafénybe. Meggyőződése szerint nem elég a piramis csúcsát megmutatni, meg kell ismertetni mindenkivel azokat az alapokat is, a névtelenek munkásságát, amelyekre legnagyobbjaink eredményei támaszkodnak.

A társadalom számára egyes vizsgálatok gyorsan megtérülő eredményeket hoznak, mások hatása csak évtizedek múlva mérhető. A Föld megismerésének története is hasonló léptékeket, értékrendet mutat. Az első nagy expedíciók végezték az úttörés, a térképezés nehéz munkáját, a hídfőállások kiépítését. Őket követték a részleteket feltáró, a mindennapok léptékét vizsgáló kutatók. Jobbára ekkor léptek a színre a természetvizsgálók, botanikusok, zoológusok is. Az ő dicsőségük a társadalom átlagembere számára már messze nem akkora mértékű és értékű. Nevükkel, küzdelmeikkel és eredményeikkel – a legnagyobbakat leszámítva – csak a szakkönyvekben találkozhatunk, és kevéske dicsőségük is jóval mulandóbb. Ami az igazságtalan értékítélet miatt történik.

Szenzációhajhász, csak a legnagyobb rekordokat számon tartó világunkban mindenki az első sorra, a dobogó legmagasabb fokára figyel, gyorsan felejtve a hétköznapok szürke eminenciásait. Különösen igazságtalanok vagyunk a „nemszeretem” lényekkel foglalkozó kutatókkal, amilyenek a rovarászok is.

A Bevezetést és a Mutatókat leszámítva, a 28 fejezetből álló kiadvánnyal egy hiánypótló mű jelent meg tavaly, ami a hazai tudománytörténet nagy adósságát is rendezte.

Így a könyv hozzájárulhat ahhoz a szemléletváltozásához, amely egyenrangú félként kezel minden körülöttünk létező élőlényt, a rovarokat is!

Másodszor, mitől szép ez a szakkönyv? A méltatás szerint: „A Savaria Múzeum a szakkönyvkiadók számára ismert nehézségek ellenére is szép tipográfiával, minőségi műszaki szerkesztéssel, méltó formába öntötte a kutatók és érdeklődők számára ezt a nagyon különleges szakkönyvet.” A 727 oldalas, gazdagon illusztrált könyv tipográfusa és a borító tervezője Bonyhádi Károly tervezőgrafikus-művész.

dr. Vig Károly: A rovartani kutatások története MagyarországonFelelős szerkesztő: Vig Károly
Műszaki szerkesztő: Holbok Gabriella
Tipográfus: Bonyhádi Károly
Képszerkesztő: Bonyhádi Károly, Vig Károly
Borító- és kötéstervező: Bonyhádi Károly
Formátum: 234×304 mm
Terjedelem: 727 oldal
Betűtípus: Velino Text Book
Kötési mód: keménytáblás, cérnafűzött
Papír minősége: 135 g matt műnyomó
Bolti ár: 18 000 Ft
Nyomdai előkészítő: Koltai János
A nyomás módja: digitális
Nyomda és kötészet: Stanctechnik Digital Kft.

Wunderlich Péter méltató írásából kiderül, hogy a Savaria Múzeum jogelődje a Bogarak a pannon régióban című kiadványával 2009-ben már kiérdemelte a Szép Magyar Könyv díjat, mivel azonban tudományos kategóriáról beszélünk, nem meglepő, hogy egy évtized kellett ahhoz, hogy 2020-ban ismét megpályázzák – és elnyerjék – a díjat egy újabb, minden szempontból rendkívül igényes kötettel. A kötetet gyakorlatilag számtalan morzsából kellett összeszerkeszteni. A gazdagon illusztrált kötetben a kutatókat nemcsak tudományos kontextusban ábrázolták, hanem hétköznapi emberi mivoltuk is nagy hangsúlyt kapott. Ezzel teljesebb képet alkothatunk az adott korban élő emberekről, a tudományos életről és a kulturális jellemzőkről.

A 727 oldalas, gazdagon illusztrált könyv tipográfusa és a borító tervezője Bonyhádi Károly tervezőgrafikus-művész volt.VIG KÁROLY: A ROVARTANI KUTATÁSOK TÖRTÉNETE MAGYARORSZÁGON című könyve elnyerte a SZÉP MAGYAR KÖNYV DÍJ-at a szakkönyvek kategóriájában. 

Nem csak a bemutatott szakemberek portréja jelenik meg a könyvben, hanem ritka könyvek címlapja, ábrái, naplók, levelek, eredeti dokumentumok, rovarábrák, gyűjteményi dobozok, üvegcsék. Emich Gusztáv: A kis lepkegyűjtő című könyvéből a borítón és a címlapon kívül az összes (szám szerint 19) tábla másolata bekerült a kötetbe. A könyv nyilvánvaló szándéka talán a gyönyörködtetés és a szépnek tartott rovarok, ismertető könyvek bemutatása. Na és persze szép a könyv, igazán megérdemli a Szép magyar könyv díj odaítélését.

A díjátadás a járvány miatt elmaradt a 91. Ünnepi Könyvhét keretében, de a rovartani kutatások ezt meg se érzik.Previous Rekord mennyiségű hulladékot gyűjtött az I. Bodrogi PET Kupa
Next Semmelweis Egyetem Szenior Akadémia őszi online szemeszter

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 5 =