Ha naponta könyvet olvas a gyerek, jobb lesz az iskolában


Ha naponta könyvet olvas a gyerek, jobb lesz az iskolában
Olvasási idő: 2 perc

A naponta könyvet olvasó gyerekek jobban teljesítenek az iskolai teszteken.

A Malagai Egyetem és a University College London (UCL) tudósainak elemzése szerint az iskolán kívüli olvasmányok közvetlen hatással vannak a gyerekek iskolai teljesítményére. Egy jó könyv jobban fejleszti az olvasási készséget, mint bármilyen más típusú olvasnivaló.

A tanulmány elkészítéséhez az Andalúziai Oktatási Felmérő Hivatal adatbázisát használták fel. Azokat a kérdőíveket elemezték, amelyeket több mint 43 ezer spanyol tanuló 2008-2009-ben 10 és 11 éves kora között, majd 13 és 14 éves kora között 2011-2012-ben töltött ki. A vizsgálatból kiderült, hogy azok a diákok, akik naponta olvastak könyvet, olyan jó eredményeket értek el az iskolai teszteken, ami plusz háromhavi középiskolai tanulmányi előmenetellel volt egyenértékű. Tehát jó, ha a gyerek könyvet olvas.

Az újságok, képregények vagy magazinok rendszeres olvasása nem járt hasonlóan pozitív hatással

a kutatók eredményei szerint, a novellaolvasás pedig csak nagyon csekély előnyt hozott. A kutatás megállapításai fontos jelzést küldhetnek a szülőknek, tanároknak. A nemzetközi kutatócsoport azt ajánlja a fiataloknak, hogy az olvasással töltött idejüket szenteljék a könyveknek.

John Jerrim, az UCL kutatója, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy 11 és 14 éves koruk között óriási fejlődésen mennek át a gyerekek. A háromhavi előny, amelyre az olvasással szert tehetnek, nem tűnhet soknak, de ez a vizsgált három középiskolai év tíz százaléka. Jerrin szerint az egyre jobban digitalizálódó világban nagyon fontos lenne arra biztatni a fiatalokat, hogy találjanak időt egy jó könyv elolvasására.

Az olyan olvasnivalók, amelyek nem olyan lebilincselőek és összetettek, mint egy jó könyv, nem nyújtanak előnyt a kognitív fejlődésben.

Ez különösen a gyengébb tanulóknál érdekes, akiknél minden járulékos segítség fontos lehet. Fontos tehát, ha a gyerek könyvet olvas.

Az olvasás alapvető készség, amely kulcsszerepet játszik életünkben. De nemcsak az a fontos, hogy olvassanak a fiatalok, hanem az is, hogy mit olvasnak. Az olvasással töltött idő a kutatások szerint segít az olvasási készségek fejlődésében. Ez a képesség gyakorlással, valamint egyre hosszabb és nehezebb szövegek olvasásával fejleszthető.

Mindeddig csak néhány tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a gyerekek olvasmányai mennyire befolyásolják iskolai teljesítményüket. Az új kutatás azt próbálta megállapítani, hogy van-e kapcsolat az olvasás- és matematikateljesítmény, valamint a gyerekek szabadidős olvasmányai, illetve az olvasással töltött idő között.Previous Debrecenben a járvány terjedését modellezik
Next Sáfrány és egészség

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + kettő =