Társasjátékok gyerekeknek: Tényleg lehet játszva tanulni?


Társasjátékok gyerekeknek: Tényleg lehet játszva tanulni?
Olvasási idő: 2 perc

A különféle társasjátékoknak számos jó tulajdonságuk van, melyek közül némelyik egészen nyilvánvaló.

A gyerekek általában nagyon élvezik a játékot, ami ráadásul kiváló alkalom arra, hogy összegyűljön az egész család. Ám a társasjátékozás nem csak móka és kacagás: akad jó néhány terület, amiben a gyerekek úgy fejlődnek a játék során, hogy közben észre sem veszik, tanulnak. Ahogy a nevéből is kiderül, ezt a műfajt nem magányos farkasoknak találták ki. De, ez nem azt jelenti, hogy őket ne lehetne bevonni egy jó meccsbe, sőt! A családi társasjátékok rendkívül hatékonyan fejlesztik a gyermekek társas érintkezéssel kapcsolatos készségeit, hiszen ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, elengedhetetlen, hogy a játékosok odafigyeljenek egymásra.

A társasjátékok segítenek megtanítani, hogyan kell együttműködni egy csapatban, továbbá a gyerekek a játék során megismerkednek a szabályok fogalmával és begyakorolják, hogyan kell betartani azokat. Amikor pedig nem csak azonos korú gyerekek, hanem idősebb játékosok is részt vesznek a játékban, az kiváló alkalom lehet arra, hogy a “példaképek” megmutassák, hogyan kell korrektül nyerni és méltósággal veszíteni.

A szociális készségek mellett az intellektuális képességeket és ismeretet is fejleszti, ha a gyermek rendszeresen játszva gyakorol ezekkel a társasokkal.

Az olyan klasszikusok, mint a sakk, a malom és számos más ismert játék webáruházból is beszerezhetőek. A piacot évtizedek óta uraló táblajátékok megtanítják a gyerekeket arra, hogy előre tervezzenek, képes legyenek felismerni egyes mintázatokat és meg tudják jósolni a különböző döntések lehetséges kimenetelét. Vagy éppen azt, hogy képesek legyenek a tapasztalataikból tanulni. Ráadásul az eredményes fejlesztés mellől elmarad a tanulással gyakran összekapcsolódó stressz. Hiszen itt az értékelésnek sokkal kisebb a tétje, a folyamat pedig sokkal élvezetesebb, mert játszva tanulni mindenki szeret.

Ezek a tapasztalatok, és az így fejlesztett készségek, mind hasznára válnak a gyermekeknek az iskolában vagy bármely más közösségben. Továbbá későbbi, felnőtt életükben is! Legyen szó a munkaerőpiacra való bekerülésről, a baráti kapcsolatok ápolásáról, a szerelmi életről vagy a családalapításról.Previous Helyesírási kvíz - Mennyire ismered a magyar nyelvet?
Next Az oroszországi Holtak városa, Dargavs

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + hat =