Dobhártya nélküli, levélmintás varangy


Új békafajt, egy dobhártya nélkül élő és a korhadó levelek mintázatát viselő békát (varangy) azonosítottak a kutatók Peruban. Neve: Rhinella yunga.
Olvasási idő: < 1 perc

Új békafajt, egy dobhártya nélkül élő és a korhadó levelek mintázatát viselő varangyot azonosítottak a kutatók Peruban.

A szakemberek a perui Andok keleti lejtőjén elterülő erdős területen (perui Yungas) bukkantak rá a varangyra, amely felfedezésének helye után a Rhinella yunga nevet kapta. A jelek szerint az újként azonosított faj képviselőit a kutatók korábban a Rhinella margaritifera nevű fajhoz sorolták, egészen addig, amíg fel nem fedeztek néhány példányt, amelynek rejtélyes módon hiányzott a dobhártyája. További vizsgálatok bebizonyították, hogy genetikailag különböző fajról van szó.

A varangyoknál a dobhártya kör alakú, vékony szövet, amely jellemzően a szemek mögött helyezkedik el. A Rhinella yunga nem az egyetlen békafaj, amelynek nincsen hallószerve. A Seychelle-szigeteken honos Sooglossus gardineri nevű faj képviselőinek sincs dobhártyája, és egy tavaly megjelent tanulmány szerint ezek a teremtmények a szájukat használják a halláshoz.

Rhinella yunga - dobhártya nélküli béka

A szakemberek a ZooKeys című folyóiratban számoltak be az új állatról, ám azt nem részletezték, hogy a varangy miként kommunikál. A teremtmények színe a narancssárgától és vörösbarnától egészen a sárgáig, illetve sárgásbarnáig terjed. Míg a mintázatuk a már részben elkorhadt, lehullott leveleket idézi. 

A kutatók eddig 1800 és 2230 méter közötti magasságokban találkoztak a Rhinella yunga faj egyedeivel. De úgy vélik, hogy az állat elterjedési területe valószínűleg jóval nagyobb. A LiveScience című tudományos-ismeretterjesztő portál szerint az is valószínűsíthető, hogy a Rhinella margaritifera fajba sorolt békák alaposabb vizsgálata révén, további új fajokat fedezhetnek fel.

És a végére egy vicces tény: Melegben a békák gyorsabban brekegnek, ellentétben azzal, amikor fáznak.Previous Egy baktérium toxinja összefügghet a szklerózis multiplex kialakulásával
Next Tutajjá alakulva védik királynőjüket az árvíztől a hangyák

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 4 =