2021 végéig lehet jelentkezni a 2022-es BPOTY madárfotó világversenyre!


Georgina Steytler fotó
Fotó: Georgina Steytler
Olvasási idő: 4 perc

Minden évben megrendezik a Bird Photographer of the Year (BPOTY) világversenyt, ahol madarakról készült természetfotókat díjaznak.

Az idei verseny már lezárult, a zsűrizés folyamatban van, ugyanakkor a lelkes fotósok már készülhetnek a jövő évi megmérettetésre! A verseny népszerűségét mutatja, hogy az idei megmérettetésre 22 000 jelentkező regisztrált, 73 országból. Annak ellenére, hogy a verseny nem tekint vissza régmúltra. Mindössze hatodik éve rendezik meg! A BPOTY célja nem csak a gyönyörködtetés és a tehetséges természetfotósok bemutatása a világnak, illetve a szakmának, hanem gyűjtőkampányok szervezése is valamilyen természet megóvásával foglalkozó szervezet számára. A zsűrinek nehéz dolga van, hiszen faji szempontból nincs megkötés, ami miatt igencsak nehéz a döntés. Akik nem kerülnek dobogós helyre, azoknak sincs szomorkodni valója, hiszen a legjobban sikerült képek megjelennek nyomtatásban is.

Mit kap egy BPOTY győztes?

Elsősorban dicsőséget, hiszen egy évig birtokolhatja az Év Madárfotósa kitüntető címet, valamint 5000 angol fonttal lesz gazdagabb. Az összeggel a nyertes minden bizonnyal fejlesztheti eddig sem utolsó fotós felszerelését és a szakma is tárt karokkal fogja várni. Ami talán a legfontosabb nyeremény. Utóbbi azért, mert ahogyan a dokumentumfilmes szférában, úgy a természetfotózásban is, amennyire erős a mezőny, annyira nagy a forráshiány. Nem csoda, hiszen rétegműfajokról beszélhetünk! Bár a szélesebb laikus közönség is elismeri, hogy egy jó természetfotóért órákat, ha nem napokat, hónapokat vagy éveket kell várni egy jól álcázott leshelyen, készen állva a tökéletes pillanatra a lehető legjobb beállításokat használva!

Az idei Bird Photographer of the Year (BPOTY) nagydíjasa mellett, díjazásban részesül a legjobb portfólióval nevező természetfotós is. Az ő nyereménye egy 4000 angol font (1 688 000 forint) értékű Olympus E-M1X fényképezőgép, 300 mm-es f/4-es lencsével ellátva. Valamint egy 2-szeres, az elsődleges fokális lencse hatékonyságjavítására alkalmas konverter.

A BPOTY versenyen összesen 10 kategóriában hirdetnek győztest, valamint ezüst és bronzérmes helyezettet is, akik szintén díjazásban részesülnek.

Az aranyérmes jutalma egy Swarovski CL Companion 8 x 30-as távcső; az ezüstérmes nyereménye egy Tilopa hátizsák az F-S Gear jóvoltából, míg a bronzérmes egy Zenfolio honlap hozzáféréssel lesz gazdagabb. Utóbbi szintén értékes, hiszen a Zenfolio egy profi honlapszerkesztő kifejezetten profi fotósoknak, amellyel szintén elindítható egy karrier csakúgy, mint a fentebbi drága eszközökkel.

Li Gábor fotója Forrás: My Modern Met

A tíz kategória, amelyben eredményhirdetés várható:

Legjobb portré:

A legjobb részletességet hozó kép a madár karakterisztikájáról, megkülönböztető jegyeiről, klasszikus pózban vagy egy jellegzetes tulajdonságára helyezve a hangsúlyt!

Legjobb portfólió:

Különleges díjazás, amelyben 6 fotót kell beküldeni a portfólió részeként. Díjazásban az részesül, aki tanúbizonyságot tesz a fotós kreativitásáról, technikai tudásáról!

Madarak a környezetükben:

Itt az nyer, aki a legjobban be tudja mutatni a kapcsolatot a madár és annak előhelye között. Például egy sast a hegyek felett vagy egy hattyút egy idilli tavacskában.

Részletesség:

A cím alapján egyértelmű, ide különösen a makró képek illeszkednek a leginkább!

Madárviselkedés:

Adott faj a rá jellemző viselkedés közben lekapva, mint például egy éneklő énekesmadár, udvarló búbos vöcsök.

Repülés közben:

A repülés, mint a legtöbb madár fő jellegzetessége kerül itt bemutatásra, összhangban a fotós képességeivel. Ide egyaránt alkalmasak homályos, mozgalmas (motion blur) vagy jól elkapott éles pillanatok.

Fekete/fehér

Ennek a műfajnak a lényege a dráma, a kép, amely többet mutat önmagánál és az alanyánál.

Kreatív képszabászat:

Továbbra is játék a képpel, ugyanakkor itt elsőrendűen a természetfotós képességein van a hangsúly!

Városi madarak:

Az emberrel történő megszokott vagy éppen kényszerű együttélés legszebb példáit, illetve példányait díjazzák itt!

Természetvédő díj:

Szintén speciális díj. Szintén portfóliót kell beküldeni, ugyanakkor a hat kép célja legyen egy természetvédelmi történet elmesélése, vizuális jelleggel!

Mario Suarez Porras: Kis goda
Mario Suarez Porras: Kis goda Forrás: My Modern Met

A kategóriák megnevezései bizonyos esetekben ködösek lehetnek, de ez is a megszokott szubjektív döntéshozatalt mutatja.

Ennek megfelelően a megadott téma elég tág: vadvilág. Nem úgy a nevezés, amely szigorúan csak 18 év felettieket enged beszállni a versenybe. Ugyanakkor befogadnak gyermekmunkákat is, amelyek közül a legszebbeket a honlapra töltik fel. A zsűri idén is 19 tagból áll és a kategóriák szerinti neves szakemberekből, médiamunkásokból, broadcasterekből, tematikus könyvszerkesztőkből és természetvédőkből tevődik össze. A tagok természetesen a következő évi, esedékes versenyre cserélődni fognak.

A pénzgyűjtési kampány díjazottja a Birds on the Brink (A meredély madarai) elnevezésű karitatív szervezet, amely pénzgyűjtési akciókkal segít a madarakon, illetve élőhelyük megóvásán az egész világon. A Birds on the Brink célja, hogy a BPOTY versenyen keresztül, annak szervezőivel együttműködve ráirányítsa a figyelmet a természetre, annak megóvására, fontosságára. A foundraiser kampány sikeresnek mondható, eddig 8 263,20 fontos sikerült a szervezetnek gyűjtenie. Természetesen a gyűjtés nem zárul le, akár a Birds on the Brink, akár a Bird Photographer of the Year honlapján egész évben lehet adakozni.

Természetesen a verseny nem jöhetett volna létre egy nagy donorszervezet támogatása nélkül: ez pedig a Brit Ornitológiai Társaság!

Ők felelnek az olyan etikai szabályok megalkotásáért, mint például a kihelyezett csalétek tiltása. Az természeti látkép átrendezése, a néző becsapása. A madarak megzavarása drón vagy bármilyen repülőeszköz által, sérülés okozása. Továbbá tilos az adott madarat vagy madarakat lenyűgözni kívánó csali, amely például egy ellenkező nemhez tartozó fajtársat ábrázol. Szintén kifogásolható és diszkvalifikációt von maga után az élő préda használata. Ha a természetfotós célpontja egy védett madár, engedélyeket kell beszereznie és tilos megzavarnia a fészkét. Talán ez utóbbi a legneuralgikusabb pont mind közül!

Az eddigi versenyekre készült képek megtekinthetők a BPOTY honlapján a winners menüpont alatt, míg az idei fotók ide kattintva vagy ezen a honlapon tekinthetők meg!

Szabó Irma, magyar versenyző kiskunsági fotója a nagy kormoránról.
Szabó Irma, magyar versenyző kiskunsági fotója a nagy kormoránról. Forrás: My Modern Met

Az idei madárfotó versenyre való jelentkezés 2021. február 15-én zárult le és szeptember elsején hirdetnek győztest! Érdemes figyelni a próbálkozásokat, és regisztrálni a 2022-es megmérettetésre az év végéig! Remélhetőleg egyre több magyar és a 19 éves, zseniálisnak kikiáltott Gamander López (Instagram: @gamanderlopez; TikTok) is a jövő évi nevezettek között van, aki máris elbűvölte a világot képeivel, kitartásával és technikai megoldásaival. Érdemes megnézni a munkáit!



Previous Az atomenergia tartós emberi jelenlétet teremt a Holdon
Next Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök szakirányú továbbképzés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + 15 =