Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök szakirányú továbbképzés


Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök szak-irányú továbbképzés
Olvasási idő: 2 perc

Elsőként indít tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzést a PTE.

Az Európai Unió az éghajlatváltozás kihívásaira 2020-ban nyilvánosságra hozta hidrogénstratégiáját, ami a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok megvalósulását segítené elő. A stratégia szerint zöld energiaforrásokat használva állítanának elő vízből hidrogént. A nap- és szélenergiából termelt villamos energiával előállított hidrogén, valamint az azt újra elektromos árammá átalakító tüzelőanyag-cella kiemelt jelentőségűvé válik. Ugyanis a hidrogéntechnológiák (zöld, kék, szürke) a mostani álláspont szerint nem bocsátanak ki káros anyagot, viszont sokkal könnyebbek és gyorsabban tölthetők. Mindezek és a majdani Nemzeti Laboratórium teheti indokolttá a hidrogéntechnológiákban jártas szakemberek képzését. Az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) indít szakirányú továbbképzést 2022 februárjában Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök/szakember megnevezéssel.

A szak az első olyan szervezett képzés lesz Magyarországon, amelyen a hallgatók nem csupán egy-egy kurzus, hanem egy logikusan felépített, két féléves program keretei között sajátíthatnak el alapvető elméleti, műszaki és gyakorlati ismereteket.

Ez utóbbit olyan gyakorló szakemberek és gyártási-fejlesztési infrastruktúra garantálja, amelyet a szakterületen évek óta aktív és eredményes ipari vállalkozás biztosít. Ahhoz, hogy a nemzetközi és a hazai tervekben megfogalmazott célok megvalósulhassanak, nagyszámú felkészült szakemberre lesz szükség.

A járműipar érdeklődése is folyamatosan erősödik ezen a területen. Egyes gépkocsigyártók már 2024-re jelentős szériában kívánnak hidrogéntechnológiai alapon működő termékeket kibocsátani. De hazai vállalkozások is tervezik tüzelőanyag-cellás haszongépjárművek kifejlesztését és piaci bevezetését, így a szektor rendkívül perspektivikus jövő előtt áll.

A Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök szakirányú továbbképzési szakra legalább alapképzésben, műszaki vagy agrár képzési területen szerzett mérnök szakképzettséggel vagy mérnökinformatikus szakképzettséggel rendelkezők jelentkezhetnek. Az azonos nevű szakemberképzésben legalább alapképzésben, műszaki képzési területen szerzett, nem mérnök szakképzettséggel vagy természettudományi képzési területen szerzett fizikus és vegyész végzettséggel, illetve fizikatanári vagy kémiatanári végzettséggel rendelkezők vehetnek részt. A képzés elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt a tüzelőanyag-cellák mint villamosenergia-termelő berendezések, továbbá a hidrogén alapú energiatárolási rendszerek megtervezéséhez, méretezéséhez, összeszereléséhez és üzemeltetéséhez.

A szakmérnökképzés tananyagának összeállításában, az oktatási eszközök kiválasztásában együttműködik a karral az országban egyedüliként a tüzelőanyag-cellák fejlesztésében 16 éves tapasztalatot szerzett pécsi KONTAKT-Elektro Kft. Az ipari villamos vezérlés, automatizálás, elektro- és szenzortechnika területén működő vállalkozás saját hidrogénlaborral rendelkezik, amelyet a most induló egyetemi szakmérnökképzés rendelkezésére bocsát.Previous 2021 végéig lehet jelentkezni a 2022-es BPOTY madárfotó világversenyre!
Next 12. Magyar Ökológus Kongresszus

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + 7 =